Unicef: Tusentals barn har förlorat nära anhöriga

1:22 min

På ön Sulawesi i Indonesien har nu dödssiffran stigit till nästan 2 000 och många tusen är skadade. Bland de drabbade finns många barn som nu får hjälp och stöd. Vår korrespondent har besökt ett barncenter i Palu.

– Hur mår du, hur mår du, jag mår bra, ropar barnen som sitter i en ring i ett av de många tält som nu sätts upp runt om i det katastrofdrabbade området kring Palu. De här räddningscentrarna ska finnas som en trygghet för barnen som har drabbats av skalven och tsunamin.

Indonesiska myndigheter och Unicef uppskattar att det är tusentals barn som har förlorat någon nära anhörig. Den siffran, precis som alla andra siffror som kommer ut från Palu just nu är osäkra.

Barnen på barncentrat får en trygg plats i väntan på besked om man kan hitta deras föräldrar eller anhöriga.

Achbar Halid på Indonesiska Unicef berättar att det är många organisationer som nu vill komma och hjälpa barnen, och att det är viktigt att man koordinerar insatserna. Eftersom många av barnen lever i en situation där man har förlorat familjemedlemmar eller har föräldrar som är i trauma så man måste se till att barnen så snabbt som möjligt får en något så när vanlig vardag.

Man tror att tre fjärdedelar av alla skolor i Palu området är förstörda eller skadade. Det kommer ta lång tid innan man kan ge barnen en regelbunden skolgång. Därför är sådana här center viktiga för barnens trygghet.

Achbar Halid på Unicef säger att barnen är lätta offer för våld, övergrepp och utnyttjande i den situation som råder på Sulawesi.

Många nyfödda på Sulawesi registreras aldrig så myndigheterna kan inte exakt säga hur många barn som har drabbats. De oregistrerade barnen är ofta lätta offer för människohandel och blir lätt utnyttjade. Det försöker man nu förhindra genom att söka upp barn och ta med dem till barncentran för att där ge dem en säker miljö att vistas i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista