Ekonomipriset till Nordhaus och Romer

1:57 min

William D Nordhaus och Paul M Romer tilldelas Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

William D Nordhaus tilldelas priset "för att ha integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys".

Paul M Romer belönas "för att ha integrerat teknisk utveckling i långsiktig makroekonomisk analys".

– Årets pris handlar om innovation, klimat och ekonomi i växelverkan, säger Göran K Hansson, ständig sekreterare vid Kungliga vetenskapsakademien.

Nordhaus började forska kring växelverkan mellan samhälle och klimat på 1970-talet och har byggt upp en modell för att simulera hur ekonomi och klimat samverkar över tid.

"Den gör det möjligt att undersöka konsekvenserna av klimatpolitiska styrmedel, till exempel koldioxidskatter, under olika naturvetenskapliga förutsättningar", enligt Kungliga vetenskapsakademien.

Romer belönas för sin forskning kring hur kunskap kan driva på långsiktig ekonomisk tillväxt och la grunden för det som kallas endogen tillväxtteori.

"Romers teori har genererat mängder av ny forskning om vilka villkor och regleringar som stimulerar nya idéer och långsiktigt välstånd", enligt Kungliga vetenskapsakademien.

Pristagarna tillkännages samtidigt som FN:s klimatpanel slår larm om att det är bråttom om klimatförändringarna ska stoppas.

Paul M Romer är övertygad om att klimatförändringarna kan hejdas samtidigt som levnadsstandarden höjs.

– Det är fullt möjligt för människan att släppa ut mindre koldioxid.

– När vi väl börjar sänka koldioxidutsläppen kommer vi bli förvånade över att det inte var så svårt som vi trodde, säger Romer vid vetenskapsakademiens presskonferens.

Romer säger sig vara optimistisk.

– Om vi gör saker och ting på rätt sätt kan allt bli bättre, men det är på tiden att vi börjar göra saker och ting på rätt sätt, säger han.

William D Nordhaus, 77, är verksam vid Yaleuniversitetet och Paul M Romer, 62, vid NYU Stern School of Business.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista