Turkisk polis vill söka genom Saudiarabiens konsulat

2:13 min

Saudiska journalisten Jamal Khashoggi ska ha gått in på hemlandets konsulat i Istanbul i tisdags. Sedan dess har han inte setts till.

Turkiska polisen misstänker att mördats och kräver att få söka igenom konsulatbyggnaden.

Saudiarabien nekar till misstänkt journalistmord

I Turkiet har det ännu inte presenterats några konkreta bevis på vad som hänt med den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Turkiska poliskällor har i helgen hävdat att journalisten mördats och det internationella trycket på att få reda på vad som egentligen hänt ökar.

Polisen kräver nu att få söka igenom Saudiarabiens konsulat.

Saudiarabien förnekar anklagelserna.

Turkiets president Reccep Tayyip Erdogan ville varken bekräfta eller dementera uppgifter på måndagen, men säger att han följer fallet noga.

– Jag tror att de som värnar yttrandefriheten kommer att följa upp vad som skett och som president följer jag noggrant händelseutvecklingen och polisutredningen, säger Erdogan.

Så fort det finns någonting att berätta kommer vi att offentliggöra utredningens resultat, jag tror det kommer att ske snart, sa president Erdogan på måndagens förmiddag.

Han sa också att han fortfarande har goda förhoppningar och att han hoppas kunna undvika vad han kallar en oönskad situation.

Jamal Khashoggi har inte hörts av sedan han besökte Saudiarabiens konsulat i Istanbul i tisdags. Enligt hans vänner ska han ha gått in på konsulatet men aldrig kommit ut.

Det finns ingen officiell bekräftelse på vad som verkligen inträffat men mängder av rykten florerar.

I helgen uppgav en rad medier med hänvisning till poliskällor i Turkiet att Jamal Khashoggi mördats – något som Saudiarabien intensivt förnekar.

Det har också förekommit uppgifter om att han skulle förts ut ur landet till Saudiarabien, men faktum är att det ännu inte finns någon bekräftelse på vad som verkligen skett.

59-årige Jamal Khashoggi har en lång karriär som journalist bakom sig och har tidigare varit rådgivare åt prinsar och den saudiska regeringen, men är nu mest känd som skarp kritiker av kronprins Mohammed bin Salman. När den unge kronprinsen kom till makten valde Khashoggi att flytta till USA där han anlitats av Washington Post.

I tidningen har han anklagat kronprinsen för att vilja ha beröm för sina reformer medan han samtidigt fängslar människorättsaktivister och journalister som i årtionden kämpat för just såna reformer, till exempel som kvinnor rätt att köra bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista