Norge lägger fram statsbudget med kristna lockbeten

2:44 min

Norges högerregering lägger i dag fram ett förslag till statsbudget som delvis ses som ett "frieri" till vågmästarpartiet Kristelig Folkeparti.

När finansminister Siv Jensen på måndagen presenterade regeringens budgetförslag för 2019 präglades det av ett politiskt drama som kan vara under uppsegling. Som Ekot berättade på söndagen överväger Kristelig Folkeparti (Krf) att sluta agera stödparti åt högerregeringen och i stället försöka bilda en centrum-vänsterregering. 

– Jag hoppas att kunna stå här även under åren framöver, sade Siv Jensen i Stortingets talarstol när hon lade fram förslaget till statsbudget.

I budgetförslaget finns nu flera lockbeten för Krf att, möjligen, hålla sig kvar till höger i norsk politik. Det handlar bland annat om en kraftig ökning av biståndet och att Norge ska ta emot 3 000 kvotflyktingar nästa år, en ökning med över 40 procent.

Den 2 november ska Krf, vid ett extra landsmöte, avgöra hur partiet ska agera i regeringsfrågan framöver.

Den nuvarande regeringen räknar med att norsk ekonomi nästa år ska växa rejält, med 2,7 procent.

Det föreslås flera skattelättnader, bland annat att bolagsskatten ska minska från 23 till 22 procent och sänkt tak för maximal fastighetsskatt.

Regeringen vill även minska den omtvistade sockeravgiften på godis och choklad, som höjdes med runt 80 procent så sent som den 1 januari 2018. Den kraftiga höjningen anses ha bidragit till att norrmännens gränshandel i Sverige i år har nått rekordnivåer.

Enligt finansministern slår sockeravgiften skevt.

– Det är svårt att förstå varför det är avgift på en marsipangris, men inte på en marsipanrulle. När avgiften ökade, som en del av budgetöverenskommelsen i fjol, blev detta problem förstärkt, sa Siv Jensen i sitt tal till Stortinget.

Finansministern vill nu tillsätta en utredning som ska se över hela det norska systemet för avgifter på sötsaker som godis och läsk.

Nästa år vill regeringen föra över drygt 231 miljarder norska kronor från oljefonden till statsbudgeten, vilket är en ökning med 4,5 miljarder jämfört med i år.

Den norska flygskatten kan förändras 2019. Enligt budgetförslaget kan flygresor inom Europa bli några kronor billigare, medan det blir 120 kronor högre skatt på flygresor från Norge till destinationer utanför Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista