Madsen överklagar inte livstidsdomen

1:30 min

Livstidsdomen mot den danske Ubåtsbyggaren Peter Madsen är nu slutgiltig. I dag kom besked om att han inte tänker använda sig av sin rätt att överklaga till högsta domstolen.

"Peter Madsen önskar att få ett avslut och att de kan ske en normalisering av hans villkor för att avtjäna sitt straff",  skriver hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark i ett SMS till Danmarks Radio.

Peter Madsen dömdes i våras av byretten i Köpenhamn till livstids fängelse för att ha torterat, mördat och slutligen styckat den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin hemmabyggda ubåt Nautilus.

Normalstraffet för ett mord i Danmark är annars 12 års fängelse, men rätten menade att mordet på Kim Wall var både planerat, cyniskt och så brutalt att livstids fängelse var en lämplig påföljd..

Madsen överklagade till nästa instans, Landsretten, men bara själva längden på straffet och skuldfrågan prövades inte på nytt.
För snart två veckor sedan drog Landsretten samma slutsats som Byretten, att brottet var så pass grovt att det skulle ge landets strängaste straff. Livstid fängelse.

Då sade hans försvarsadvokat att hon skulle överväga om de skulle försöka få högsta domstolen att pröva fallet, men så blir det alltså inte och domen är nu slutgiltig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista