Busch Thor: Fortsätter verka för en alliansregering

2:11 min

I morgon eftermiddag ska moderatledaren Ulf Kristersson ge riksdagens talman en lägesrapport om hur det går med försöken att bilda regering.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor står fast vid att hennes mål fortsatt är en alliansregering, och hon tycker att de samtalen går bra.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor står fast vid att hennes mål fortsatt är en alliansregering, och hon tycker att de samtalen går bra.

– Det enda sättet att komma framåt i ett ganska svårt parlamentariskt läge, det är att partiledarna har förtroendefulla samtal sinsemellan. Det är precis det vi har just nu. 

– Jag fortsätter att verka för en alliansregering och ser fortsatta öppningar för det, säger Ebba Busch Thor.

Vad är ditt andrahandsalternativ?

– Jag är inte i det läget att det är intressant eller aktuellt att spekulera i några ytterligare alternativ. För oss kristdemokrater är det fortsatt en alliansregering som gäller.

Det var förra tisdagen som Ulf Kristersson fick i uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen. Moderatledaren har två veckor på sig, och i morgon eftermiddag klockan tre träffar han talmannen för att ge en lägesbeskrivning i halvtid.

Få detaljer om hur det går med sonderingsuppdraget har hittills kommit ut – men känt är att Ulf Kristersson och statsminister Stefan Löfven hade ett möte i torsdags. Ingen av dem har velat berätta vad som sades.

Moderatledarens förstahandsalternativ är ju en alliansregering som samarbetar med Socialdemokraterna på olika sakpolitiska områden. Men Stefan Löfven har upprepat att hans parti inte tänker bli ett stödparti till en borgerlig fyrpartiregering.

Enligt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är det för tidigt att säga vad som blir nästa steg, om Socialdemokraterna står fast vid det beskedet.

– Men precis som jag har sagt tidigare, jag är inte beredd att villkora ett allianstillträde mot att Socialdemokraterna ska stödja vår budget till exempel. Sådana saker tycker jag att man får ta i ett senare skede. 

Ebba Busch Thor säger att alliansledarna har kontakt och träffas kontinuerligt, och hon tycker att samtalen går bra.

– Men några detaljer kring de mötena eller vad vi har pratat om, det delar jag såklart inte med mig om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista