Dodik: Jag kommer sätta serberna först

2:16 min

Efter gårdagens val i Bosnien-Hercegovina står det klart att nationalisten Milorad Dodik kommer att representera bosnienserberna på den presidentpost som delas mellan landets tre största folkgrupper.

Dodik har upprepade gånger sagt att hans mål är självständighet för Bosniens serber och nu finns en oro för vad hans presidentskap kan få för konsekvenser i det etniskt delade landet.

– Jag kommer att sätta Republika Srpska, den Bosnienserbiska republiken, först, förklarade Milorad Dodik när han höll segertal i Banja Luka i går kväll.

Sedan krigsslutet 1995 är Bosnien-Hercegovina uppdelat i två delvis självstyrande entiteter: den Bosnienserbiska republiken där serberna är i majoritet och Federationen Bosnien och Hercegovina där bosniakerna, de bosniska muslimerna och kroaterna dominerar.

Landets presidentpost delas mellan en bosniak, en kroat och en serb enligt ett rullande schema och när det blir serbernas tur att ta över senare i höst blir det alltså Milorad Dodik som ska företräda Bosnien-Hercegovina i utrikessammanhang.

De senaste tolv åren har han styrt över den Bosnienserbiska republiken och gjort sig känd genom sitt tal om självständighet för Bosniens serber och sin inställning till resten av landet som till "utlandet".

Sedan förra året står Dodik på USA:s sanktionslista, anklagad för att äventyra fredsavtalet från 1995.

– Baserat på vad Milorad Dodik själv har sagt finns en oro för att valet av honom kan leda till en destabilisering av Bosnien-Hercegovina, säger den politiska analytikern Tanja Topić.

Enligt det fortfarande preliminära valresultatet har den sittande bosnienkroatiska presidenten, nationalisten Dragan Čović, slagits ut av socialdemokraten Željko Komšić medan den bosnienmuslimska presidentposten gick till Šefik Džaferović från det parti som också tidigare innehavt posten, SDA.

Det preliminära valdeltagandet uppgick till drygt 53 procent av de röstberättigade, något lägre än i valet för fyra år sedan och ett tecken på många bosniers misstro mot landets politiker och deras förmåga att leda landet framåt. När det kommer till arbetslöshet och korruption hör Bosnien-Hercegovina till Europas toppliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista