Erdogan kräver svar från Saudiarabien om försvunnen journalist

1:33 min

Det saudiska konsulatet i Istanbul måste bevisa att den försvunne journalisten Jamal Khashoggi verkligen lämnade konsulatet som saudierna säger. Det kräver den turkiske presidenten Reccep Tayyip Erdogan.

I ett uttalande på måndagskvällen säger Erdogan att det är upp till Saudiarabien att bevisa att deras version är korrekt.

Det var det skarpaste uttalandet hittills av den turkiske presidenten när det gäller den försvunne saudiske journalisten Jamal Khashoggi, som senast sågs i tisdags då han besökte Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Khashoggis fästmö väntade utanför men förgäves, den saudiske journalisten dök aldrig upp. Vad som har hänt är fortfarande oklart.

Medier har i helgen rapporterat att turkiska poliskällor hävdat att Khashoggi dödats men några bevis har inte presenterats.

President Erdogan sa på måndagskvällen också att Turkiet inte har några bevis eller dokument för att klarlägga vad som egentligen skett. Men han krävde att Saudiarabien bevisar att Khashoggi verkligen lämnade konsulatet som de påstår, och att saudierna inte kommer att komma undan med att bara säga att Khashoggi lämnat konsulatet.

Enligt Erdogan undersöks nu också passagerarlistorna på flighter till och från Saudiarabien den närmaste tiden innan och efter Khashoggi försvann.

Saudiarabien har bestämt förnekat att journalisten skulle ha dödats, de har också förnekat uppgifter om att han skulle ha förts till Saudiarabien eller att han skulle vara kvar inne på konsulatet.

Saudierna har sagt att den turkiska polisen är välkommen att söka igenom byggnaden men det har ännu inte skett.

President Erdogan har tidigare sagt att han följer händelseutvecklingen personligen och han har beskrivit Jamal Khashoggi som en journalist han känt länge och en vän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista