Murad: "Det yazidiska folkets framtid är oviss"

1:32 min

Årets fredspristagare Nadia Murad framträdde i dag för första gången sedan det stod klart att hon tilldelades priset, det vid en pressträff i USA:s huvudstad Washington.

Murad som själv varit fånge hos IS vill nu rikta fokus mot de yazidiska kvinnor- och barn som fortfarande är i fångenskap hos terrorgruppen.

– Det yazidiska folkets framtid är oviss, 3000 kvinnor och barn hålls fortfarande fångna hos IS, påminde Nadia Murad vid ett framträdande på Washingtons pressklubb.

25-åriga Nadia Murad tillfångatogs i Irak av IS 2014 och utsattes för sexuellt våld som en del av IS krigföring. Hon lyckades fly och har sedan dess försökt sprida kunskap om både den utsatta yaziska minoriteten och om fasorna med sexuellt våld i krig.

– Jag vill använda det faktum att jag överlevde till att föra de utsatta gruppernas talan, sa Nadia Murad till den samlade presskåren.

– Men, en enda person kan inte få bukt med våldet, det krävs en samlad internationell insats där kvinnor och unga som drabbats måste få vara med och bestämma om det någonsin ska gå att få de krigsdrabbade områdena levande igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista