Kristersson ska möta talmannen

1:19 min

Idag kommer moderatledaren Ulf Kristersson att träffa talmannen för att berätta hur det går med uppdraget att sondera möjligheten att bilda en ny regering.

Klockan 15 idag kommer Ulf Kristersson till talmannens kontor i riksdagen. Han har fått två veckor på sig att undersöka möjligheterna till stöd för en regering ledd av honom.

Dagens möte är en kontrollstation, men det kan också vara så att Ulf Kristersson meddelar att han redan nu är redo att presentera en ny regering.

Dock är det kanske rimligare är att tro att han inte är klar än och därför ber talmannen om mer tid.

Talmannen har inte krävt att särskilda partier ska ingå i Kristerssons regeringsunderlag. Moderatledaren har sagt att han ska försöka bilda en alliansregering som söker samarbete med Stefan Löfvens Socialdemokrater.

Kristersson har träffat Löfven en gång, men vad det mötet gav är inte känt.

Ulf Kristersson och Alliansen har sagt nej till att regera med stöd av Sverigedemokraterna. 

Men så länge Löfven vägrar släppa fram en alliansregering så är läget låst. Bara Kristdemokraterna har sagt att man ska strunta i vad Socialdemokraterna gör och blir det stöd från Jimmie Åkessons parti, så får det bli så, enligt kd.

Frågan är om vad som blir nästa steg om en alliansregering inte blir möjlig. Det har hållits många möten och förhandlingar de senaste dagarna, men partierna håller hårt på informationen - ingenting eller väldigt lite läcker ut från dessa samtal.