Etablerade partier stora förlorare i Brasilienval

2:27 min

I Brasilien börjar på måndagen valkampanjen inför den andra valomgången om tre veckor, där den ledande högerkandidaten Jair Bolsonaro kommer möta Arbetarpartiets Fernando Haddad.

Vem som blir den slutgiltiga vinnaren i Brasiliens presidentval avgörs först den 28 oktober. Men förlorarna står redan klara. De etablerade partierna har tappat många kongressplatser och guvernörsposter runt om i landet efter söndagens val.

Jair Bolsonaros lilla ytter-högerparti PSL väntas bli näst störst eller rentav störst i kongressen, efter att deras kandidater, bland annat en porrskådis, en general och Bolsonaros söner, överraskande slagit ut flera politiska tungviktare.

Statsvetare är överens om att väljarna straffade de etablerade politikerna för korruption och uteblivna reformer, men konstaterar också att de traditionella partierna inte lyckats bedriva valkampanjer i en tid när sociala medier blivit viktigare än tv-debatter och reklam.

– Jag planerar att debattera mot Fernando Haddad, sa Jair Bolsonaro när han på måndagen gav sin första intervju efter den första valomgången, till en radiokanal på högerkanten.

Bolsonaro blev knivskuren för en månad sedan i samband med ett valmöte, och har sedan dess inte deltagit i några debatter, utan själv sänt live via sin Facebook, vilket han tros ha vunnit på eftersom han enligt egen utsago är okunnig om ekonomi.

Han har då fokuserat på religion, familjevärden, brott och straff och korruption. Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad väntas nu attackera Bolsonaros ekonomiska program, som inkluderar platt skatt, omfattande privatiseringar och indragna bidrag.

Det är två radikalt olika kandidater som nu möts, med skilda väljarbaser. Det fattiga rurala norra Brasilien röstade på akademikern och advokaten Fernando Haddad, medan de vita och välbärgade södra delstaterna röstade på ex-militären Jair Bolsonaro.

Framtida debattdueller kan kanske påverka en del väljare, men även om Haddad vinner mittenväljarna kommer han ha mycket svårt att ta igen Bolsonaros försprång. Bolsonaro fick 46 procent av rösterna i första valomgången mot Haddads 29 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista