SMHI: Tropisk sommar hänger kvar

1:17 min

Det blir sommartemperaturer i stora delar av landet i veckan. Varma vindar från Afrika kan ge temperaturer på upp mot 20 grader.

– Det ser ut som den tropiska sommaren kan hänga kvar, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Redan i dag kommer vi märka av de varma vindar som färdas upp genom Europa från Nordafrika.

–  I dag kommer vi märka av det framförallt i Götaland och Svealand, säger Alexandra Ohlsson.

Men det är under onsdagen som de riktiga sommartemperaturerna väntas komma och varmast kommer det vara i sydöstra Götaland.

– Då kanske vi kan komma upp mot 20 grader lokalt, säger Alexandra Ohlsson.

Även i Norrland ser kommer det vara varmare än normalt men betydligt beskedligare temperaturer – i Sundsvall väntas det bli 10 grader på onsdag och i Jokkmokk 6 grader. Men framåt helgen kan det bli några grader varmare.

Alexandra Ohlsson säger att värmen ser ut att ligga kvar över helgen även i södra Sverige och att det lokalt kan bli temperaturer på upp mot 20 grader.

– Det ser ut som den tropiska sommaren kan hänga kvar.

När kommer höstrusket tillbaka?

– Den riktigt varma luften kommer ge med sig mer när vi kommer in i nästa vecka. Men det är ingen jättestor höstkyla som kommer in utan det ser ut att bli milda hösttemperaturer även nästa vecka, säger Alexandra Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista