På en tavla har elever fått skriva sina tankar, i ett hjärta står det "saknar skolan".
På en tavla har elever fått skriva sina tankar, i ett hjärta står det "saknar skolan". Foto: Johanna Sjövall/Sveriges Radio.

Efter branden: Det som inte fick hända har hänt

5:06 min

På måndagen brann nästan hela Gottsundaskolan i Uppsala ner.
Skolan har fyllt en viktig funktion i Gottsunda som av polisen klassas som ett utanförskapsområde. Och trots att det inte ens hunnit gå ett dygn pratar alla som vår reporter träffar redan om att skolan ska byggas upp igen.

– Det som inte fick hända har hänt. Man blir otroligt starkt berörd, säger Hilde Wiberg som är verksamhetsansvarig för Uppsala Ungdomsjour som arbetar som socialarbetare på fältet.

Vi tittar ut på den nu nerbrända skolan som ligger bara några meter bort. Trötta brandmän går runt bland ruinerna som det fortfarande pyr i.

Hilde Wiberg berättar att många av barnen kom till skolan trots att skolan skickat mail och försökt informera om att skolan var stängd.
Barnen som kom visste inte att det brunnit.

– Man kan bara föreställa sig vilken chock det är. Att man kommer till den fasta punkten man har varje dag, och så är det borta. 

Polisen har inlett en förundersökning mot de två flickorna som greps på platsen. Båda är under 15 år och är misstänkta för mordbrand. Flickorna gick inte på skolan. Eftersom det pågår en förundersökning vill polisen inte berätta så mycket om händelsen.

I Gottsunda centrum luktar det starkt av rök som också ligger som ett grått moln över skolan och centrum.

Folk kommer till avspärrningen och tittar. En av dem är Hans Wärnsberg.

– Det drabbar ett område som redan innan har en del att slåss mot.

Gottsunda är ett av de områden som hamnat på polisens lista över särskilt utsatta områden. Det är områden som enligt polisen har en hög kriminell närvaro och stor social problematik.

Kyrkan som bara ligger ett par meter från skolruinen har blivit som en sambandscentral. På en tavla sätter elever upp lappar.
I ett hjärta står det "saknar skolan", i ett annat står det, "det är bästa skolan, varför gör de så här".

Några elever har gjort ett hjärta och skrivit alla lärarnas namn i det.

Elever jag pratar med säger att det är svårt att förstå att skolan inte finns mer och att de är ledsna.

Inne i kyrkosalen har skolpersonalen samlats. När de kommer ut kramar elever och lärare varandra. Några gråter.

Nu jobbar man för att hitta kortsiktiga lösningar för den närmaste veckan men också mer långsiktiga lösningar.
Trots att skolan brunnit ner är det tänkt att barnen ska få skolgång.

Överallt, i centrum, på parkeringen, i kyrkan kramar människor om varandra. De jag pratar med säger att det är sorgligt men också att det finns en enorm kraft och gemenskap i sorgen. Och alla jag träffar säger att skolan ska byggas upp igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista