"Talar för att Kristersson inte går iland"

2:31 min

I eftermiddag klockan tre ska moderatledaren Ulf Kristersson träffa riksdagens talman för att berätta hur det går med uppdraget att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg tror att Kristersson kommer att behöva en andra vecka på sig innan han kan presentera ett förslag.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Det har ju kommit ut att moderatledaren träffade Stefan Löfven i torsdags men de har också haft mer diskreta samtal, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg. 

Enligt Ramberg är Kristersson och alliansledarna väldigt fåordiga om vad som sägs. Ulf Kristersson gillade inte att Stefan Löfven berättade för pressen att de hade träffats första gången så nu säger inte Socialdemokraterna något de heller, av respekt för Kristersson enligt S.

Men vi vet att Alliansen fortfarande driver iden att Socialdemokraterna ska förmås att acceptera en alliansregering genom att allianspartierna går med på kompromisser i några stora politiska frågor. Tanken är att alliansen då ska bli oberoende av SD.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna svarar att de gärna gör upp om politiska kompromisser men att det kräver en regering där socialdemokraterna ingår. Och sen blir det stopp.

Vad talar för att det ska lossna?

– Det finns starka skäl som talar emot att det ska fungera. Socialdemokraterna skulle hellre gå i opposition än hjälpa alliansen regera i det här läget. Och saken blir ju inte enklare av att Kristersson själv är rätt ointresserad av att göra Socialdemokraternas acceptans till ett villkor för att bilda regering. Hade moderaterna fått bestämma själva hade riksdagen redan röstat om Kristersson som statsminister och låtit Sverigedemokraterna avgöra saken. Och där har han med sig Kristdemokraterna, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg 

– I Centern o Liberalerna finns en viss misstro kring detta. Kristersson ska ju driva alliansens linje när han pratar med Löfven, de undrar om Kristersson verkligen gör det så bra när han inte tror på den själv. Lite som en friare som helst inte vill gifta sig.

Vilka alternativ har Ulf Kristersson kvar?

– Frågar du Centern är det att fortsätta med samma spår även vecka två. Men de vill att alla fyra ska träffa Löfven och så hoppas de att det ska sätta bättre tryck på S. Oklart om Moderaterna eller för den delen Socialdemokraterna vill det.

Hos Centern o Liberalerna finns en oro att Kristerssons parti ska pressa honom att testa ett Alternativ 2 - alltså att gå fram själv utan de liberala partierna. Kanske med bara KD.

– Då kan han släppa iden att skaffa sig tillstånd av Löfven och i stället hoppas på SD. Det är väldigt troligt att SD skulle vinka fram honom då eftersom det är just det Åkesson begär av Moderaterna. Det är ju SDs favoritregering, en där Moderaterna o KD droppar de liberala partierna.

Hittills har budskapet inifrån Moderatledningen varit att man bara gör så om Centern vill det. Och det är inte så konstigt för om Centern röstar emot går det inte, ett sånt projekt kan bara lyckas om Annie Lööf accepterar.

– Som det låter idag inne från Centern är det inte aktuellt att ge det medgivandet. Och skulle Kristersson börja tala med Åkesson under sina sonderingar sprängs nog alliansen, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg. 

Det är därför svårt att se hur Kristersson ska ge sig in på det spåret om han inte vet att det verkligen leder till regeringsmakten och det gör det inte om han är i konflikt med Centern.

– Och så det tredje alternativet, att helt enkelt ge upp om en vecka och låta talmannen be Löfven sondera sina möjligheter. Och sen hoppas att det går dåligt för Löfven så att bollen kommer tillbaka till Kristersson som då kanske kan få större spelrum att överge alliansens hittillsvarande plan.

Låst läge alltså, rör det på sig någonstans?

 -Ja, men framför allt utanför förhandlingsrummet, i opinionsbildningen, i spinnet. Den del av borgerligheten som vill regera med hjälp av SDs riksdags-röster pressar just nu ganska hårt mot Liberalerna och Centern, för att de, som man ser det, inte ska svika borgerligheten.

Det är inte bara ledarskribenter och twitterkampanjer, det är också veteranpolitiker som Carl Bildt, statsvetare som Leif Lewin och det är inte minst näringslivsfolk. De skriver debattartiklar och debatterar i medier. En del företagsledare tar direkt kontakt med förtroendevalda i de liberala partierna för att påverka.

– Hittills tycks Liberalerna vara mer påverkbara än Centern. Liberalernas före detta ekonomitalesman Carl B Hamilton driver till exempel på för att L ska föredra en moderatregering som en lösning . Och det har framgått att han inte är helt ensam om detta bland Liberaler.

Argumenten är att SD skulle kunna acceptera en borgerlig ekonomisk politik medan en regering över blockgränsen skulle tvinga de liberala partierna att kompromissa med socialdemokratisk politik. I många sakförslag ligger ju SD:s politik för ekonomi och arbetsmarknad betydligt närmare alliansens politik.

– En del debattörer hävdar också att ett samarbete med Socialdemokraterna skulle ge inflytande åt Vänsterpartiet. Där får de en del hjälp av Jonas Sjöstedt som förstås kräver inflytande för sitt parti. I realiteten skulle Vänsterpartiet ha mycket små möjligheter att påverka en regering som bygger på mittensamarbete men som ett slagträ i den inomborgerliga debatten kan det kanske fungera, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg. 

På den andra sidan står de liberaler som känner sig främmande för SDs ideologi och hävdar att Centern och Liberalerna inte kan svika de utfästelser de gjort till sina väljare i valet om att inte bli beroende av SD. 

Regeringsbildningen drar ut på tiden, hur länge till måste vi vänta, tror du?

– Om Kristersson inte når fram under nästa vecka kan talmannen komma att be Stefan Löfven att sondera sina möjligheter. Också det kan misslyckas. Går det så långt har man nog nått en gräns där flera partier inser att de måste gå ifrån sina positioner för att slippa extraval. Så uteslut inte att vi har konturerna av en regering innan månaden är slut, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista