Långa EU-diskussioner väntar om bilutsläppen

1:28 min

Hur mycket ska utsläppen från bilar minska de kommande åren. Det ska EU-ländernas miljöministrar försöka enas om idag.

Men åsikterna går isär och det väntas långa diskussioner enligt miljöminister Karolina Skog.

– Det här kan ta tid. Det är många som kommer kämpa för hög ambitionsnivå.

På dagens möte i Luxemburg ska tolkarna vara redo att jobba till midnatt. Diskussionerna om hur hårda krav EU ska ställa på biltillverkarna lär bli långa.

Ordförandelandet Österrike som leder förhandlingarna har lagt fram ett kompromissförslag där EU kräver att koldioxidutsläppen från bilar ska minska med 35 procent till år 2030, jämfört med 2021.

Flera länder, framförallt i öst, vill inte gå så långt. De oroas för förlorade jobb och att deras medborgare inte ska ha råd att köpa dyrare bilar som släpper ut mindre koldioxid.

De har också Tyskland på sin sida som vill minska utsläppen med 30 procent till 2030, vilket ligger i linje med EU-kommissionens ursprungliga förslag.

Sverige vill gå betydligt längre, och minska utsläppen med 50 procent. Det lär knappast gå igenom, men Skog hoppas ändå att EU-länderna ska enas om en högre nivå än det som nu ligger på bordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista