Polsk stiftelse kräver upprättelse för övergrepp i kyrkan

0:56 min

I Polen höjs allt fler röster för att öppet tala om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan.

Det handlar inte bara om upprättelse för de barn som har blivit utsatta för sexuella övergrepp av präster i Polen, det handlar också om lagförändringar.

Enligt polsk lag kan ett fall inte behandlas i domstol efter att den som uppger sig ha utsatts för sexuella övergrepp, har fyllt 30 år.

Det måste bli en ändring är budskapet som en stiftelse i Polen nu kommer med. Stiftelsen representerar offren och vill att en oberoende kommission ska utreda omfattningen av övergrepp och se till att de skyldiga ställs inför rätta.

Parlamentsledamöter från oppositionen har meddelat att en panel ska tillsättas efter årsskiftet för att dokumentera pedofilifallen inom kyrkan och hjälpa offer att träda fram.

Kyrkan i Polen planerar publicera en rapport under hösten om övergrepp. För en tid sedan väckte en biskop i Warszawa-regionen stor uppmärksamhet då han bad om ursäkt till de personer som har utnyttjats sexuellt av präster i hans distrikt.

Stiftelsen som arbetar för upprättelse har publicerat en karta över platser där sexuella övergrepp ska ha skett. Det handlar enligt den om anklagelser och bekräftade fall som omfattar över 250 barn under 15 år.

Enligt stiftelsen är det här sannolikt bara en bråkdel, betydlig fler barn befaras ha utsatts för övergrepp. Hittills ska tiotals präster ha dömts uppger stiftelsen. Vissa av dem har enligt stiftelsen fått jobb inom andra församlingar efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff.

Stiftelsen vill därför också att de ledare inom kyrkan som har känt till övergreppen, men har valt att flytta brottsanklagade präster till andra församlingar, också ska bestraffas.

Att öppet tala om övergrepp utförda av präster kan vara stigmatiserande i ett land som Polen där den katolska kyrkan har en väldigt stark ställning, inte bara i det privata utan också politiskt.