Järnvägsplanen för Västlänken står fast

2:25 min

Järnvägsplanen för tågtunneln Västlänken i Göteborg står fast, meddelar Högsta förvaltningsdomstolen. "En rättsskandal", säger en av kritikerna till Ekot.

På tisdagen kom en av de avgörande domarna kring den omtvistade tågförbindelsen genom och under centrala Göteborg. Ordföranden för Föreningen Trädplan Göteborg, Barbara Lindell, är mycket kritisk mot den ganska kortfattade domen

– Att avfärda tusentals sidor, med även allvarliga processuella fel, på en och en halv sida är inget annat än en rättsskandal!

Föreningen Trädplan Göteborg med flera har i sitt överklagande hävdat en rad fel när regeringen slog fast den järnvägsplan som styr bygget. Bland annat brister det i miljökonsekvensbeskrivningen, enligt Barbara Lindell.

– Minsta lilla veranda som byggs får man inte göra något fel, men när det gäller sådana här enorma infrastrukturprojekt behöver man inte följa varken miljöbalk, PBL eller andra regler. Myndigheter kan göra i princip vad de vill och det går hela vägen.

Men det är ju väldigt allvarliga anklagelser mot Sverige som rättsstat?

– Ja, och det är någonting som vi har sett under vägens gång, om och om igen, säger ordföranden för Föreningen Trädplan Göteborg.

Fast i sin dom skriver Högsta Förvaltningsdomstolen bland annat att de klagande inte har kunnat visa "att regeringen vid beslutsfattandet skulle ha felbedömt fakta" Enligt domstolen är det inte klarlagt att beslutet bryter mot någon rättsregel, och regeringens beslut står alltså fast.

Den politiska kampen om Västlänken fortsätter i Göteborg. Det nya lokala partiet Demokraterna fick drygt 17 procent av rösterna i kommunvalet, inte minst på kravet att stoppa infrastrukturprojektet. Samtidigt ser en majoritet i fullmäktige Västlänken som nödvändig för kommunikationerna i Göteborgsregionen.

När det gäller den rättsliga striden hoppas nu Barbara Lindell på Högsta Domstolens eventuella prövning av miljödomen.

– De juridiska möjligheterna håller på att tömmas ut, men vi har fortfarande ett hopp om att Högsta Domstolen faktiskt står över politiska påtryckningar, avslutar Barbara Lindell.

Ekot har förgäves sökt Trafikverkets projektledare för Västlänken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista