Industrins utsläpp ned 80 procent

1:31 min

Klimatutsläppen inom svensk industri kommer enligt branschens egna beräkningar gå att minska med omkring 80 procent fram till år 2045. Det visar en preliminär sammanställning från branschorganisationen Svenskt Näringsliv.

Men för att nå dit finns många osäkra kort säger Maria Sunér Flemming, enhetschef för energi, infrastruktur och miljö vid organisationen Svenskt Näringsliv. 

– Det här kräver naturligtvis att många av de forskningsinsatser som nu görs lyckas, och att våra företag är konkurrenskraftiga hela vägen fram till 2045 så att de här investeringarna sker i Sverige.

Det är alltså svenska industriföretagens egna bedömning att deras koldioxidutsläpp inom 27 år ska kunna minska med 80 procent. Sammantaget ska årliga utsläpp av 17 miljoner ton växthusgaser från industrin vara nere på 3 och en halv miljoner ton till 2045.

Men brasklapparna för det är många. Stålindustrin, som släpper ut mest Co2, arbetar med en helt ny teknologi där kol ska bytas ut i tillverkningsprocessen till vätgas men där mycket forskning återstår. Och för exempelvis cementindustrin – också den en av de absolut största utsläpparna, är det om möjligt än svårare att sia om ifall utsläppsmålen kommer att nås säger Maria Sunér Fleming.

 – För cementen handlar det om att koldioxiden är bunden i materialet och den behöver frigöras för att tillverka cement. Så för den industrin är det i princip bara koldioxid och lagring som kan vara den teknologi som fungerar. 

Det finns kritik mot att klimatarbetet inom EU bromsas av Business Europe, en paraplyorganisation för Europas arbetsgivarorganisationer där Svenskt näringsliv är medlem. Enligt dokument från nyhetsplattformen Euractiv argumenterar Business Europe för sänkta klimatambitioner inom EU.

Något som Maria Sunér Fleming dock menar inte speglar svenskt näringslivs hållning i frågan:

– Det är arbetsmaterial som kommit ut från Business Europé och det är ju en pågående diskussion inom Business Europé hur man ska förhålla sig till klimatmålen. Och precis som i EU-arbetet i stort så är det en samverkan mellan medlemsstaterna. Och det är klart att den svenska synen inte alltid får genomslag i Business Europes arbete.

– Vi har dock varit väldigt tydliga med att vi vill se att EU har en nettonoll-målsättning till år 2050 vad gäller klimatutsläppen, och att man också skärper ett antal regelverk som komplement till det redan befintliga regelverket, säger Maria Sunér Fleming.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista