Stort bakslag för MP i landstingsvalet

1:44 min

Landstingsvalen blev en motgång för Miljöpartiet som sammanlagt tappar nästan hälften av sina mandat. Dessutom klarar partiet inte spärren i en tredjedel av landstingen.

I samtliga 21 landsting och regioner försämrade Miljöpartiet sitt valresultat. Sammanlagt backar partiet mer än tre procentenheter i landstingsvalen och tappar nästan hälften av sina mandat. I sju landsting missar Miljöpartiet dessutom spärren, som i landstingsvalet är på tre procent, och blir helt utan mandat i fullmäktige.

– Det är såklart ett stort bakslag för oss, jag ser en stor risk att de frågor som vi driver, såsom kollektivtrafik, klimat och miljö, folkhälsa, att de frågorna inte kommer komma fram tillräckligt bra nu, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind.

Ett av de landsting som Miljöpartiet trillar ur är Södermanland, där partiet nu gör sig redo för att gå i opposition, utanför fullmäktige och utan partistöd. Anna Wåhlström är Miljöpartiets avgående landstingsråd i Södermanland och hon medger att det kommer bli svårt men hoppas samtidigt att partiet kommer vinna en större politisk frihet.

– På ett sätt kommer det bli tuffare i och med att vi inte kommer kunna vara på plats och följa politiken på samma sätt. Vi kommer behöva arbeta mer ideellt för att bevaka våra frågor och ligga på, men det kan också skapa möjligheter för oss att tala tydligare om våra frågor, säger Anna Wåhlström (MP).

Även Socialdemokraterna försämrar sitt resultat i alla landstingsval, och mycket tyder på att det kommer bli maktskiften i många landsting, från vänster- till högerstyre. Däremot är det endast i två landsting som något av de traditionella blocken når egen majoritet.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind tror att partiets motgångar på riksplanet har smittat av sig även på landstingsvalen.

– Vi har ju backat generellt i det här valet och just landstingsvalet följer ofta rikstrenden, så det är naturligtvis ett skäl. Sen kan det finnas individuella och enskilda förklaringar också, säger Amanda Lind (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista