Färre ser bostaden som investering

1:52 min

Allt färre ser i dag sin bostad som en investering, framför allt personer som bor i storstäderna, visar en ny undersökning.

Det visar en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Landshypotek Bank. Undersökningen bygger på svar från drygt 2 915 personer.
 
I en liknande undersökning 2016, när bostadspriserna fortfarande steg kraftigt, svarade 74 procent att de betraktade bostaden som en investering. I årets undersökning var det under hälften av de svarande, 45 procent, som hade den uppfattningen. Det är en minskning med 29 procentenheter.

Och den främsta orsaken bakom den här synen är de fallande priserna på bostadsmarknaden, tror Catharina Åbjörnsson Lindgren som är affärschef på Landshypotek Bank.

– När man får den här avstannande utvecklingen, då förändrar det ju den inställning man har kring sitt boende. Och det vi ser är att det främst är i storstäderna som man får en förändrad syn kring boendet. Jag tror att man svarar mycket utifrån ett känsloperspektiv också, för det är inte så att man har flyttat under den här tiden. Det är bara att man plötsligt inte ser sin bostad enbart som att man ska göra en kapitalvinst på den utan att det är här jag ska bo.

Hur påverkar det här bostadsköpen?

– Vi har inte ställt den frågan direkt. Men det är klart att om man har en annan inställning till att det inte är samma spekulation i bostaden så kommer det ju att påverka bostadspriserna framöver, kan man anta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista