Krimyoga på Västerviksanstalten
1 av 2
Ekots reporter på morgonyoga på Västerviksanstalten Foto: Maria Johansson
Krimyoga på Västerviksanstalten
2 av 2
Foto: Maria Johansson

Yoga på fängelser ska hjälpa intagna

1:13 min

Intagna på fängelser har sämre psykisk hälsa än övriga i samhället, men nu visar en ny studie att regelbundna yoga pass kan förbättra deras tillstånd.

Den psykiska hälsan på fängelser i Sverige, men också internationellt, är generellt sätt dålig. Många intagna har problem med sömn och koncentration och uppvisar tecken på aggressivitet. Nu visar en ny studie att ett sätt att arbeta med problemet är regelbundna yogapass.

Nora Kerekés, professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Väst har studerat yogans effekter på fängelseintagna och publicerade nyligen studiens resultat.

– Vi säger definitivt inte att yoga är ett botemedel, vi säger bara att yoga är ett fantastiskt komplement som hjälper intagna att sova bättre, stressa mindre, andas bättre och med detta fokusera bättre, säger hon.

I studien har ett antal intagna från hela Sverige fått delta på yogapass under en tio-veckorsperiod, och sen har deras psykiska hälsa jämförts mot en kontrollgrupp.

En av de som har deltagit på den så kallade Krimyogan är Filip vid Västerviksanstalten.

– Det går mycket lättare, man har sin förmiddag med yoga och släpper alla tankar och intryck man har fått. Det blir ett filter, en pysventil, säger Filip som egentligen heter något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista