Moderaternas partiledare Ulf Kristersson(M)
Foto: Anders Wiklund/TT

Kristersson ger upp hopp om stöd från S

3:06 min

Moderatledaren ger upp hoppet om att få Socialdemokraternas stöd för en Alliansregering. Ulf Kristersson går nu vidare i sina sonderingar.

Hans mål är dock fortsatt att försöka bilda en Alliansregering.

– Det är Alliansens andrahandsalternativ som jag nu ska diskutera med mina Alliansvänner, säger Kristersson på en pressträff.

Han uppger dock att han inte ser några förutsättningar för att diskutera samarbete med vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Pressträffen hölls efter att Kristersson gett riksdagens talman en lägesrapport om försöken att försöka bilda en ny regering.

Siktet har hittills varit inställt på att försöka bilda en Alliansregering som accepteras av S. Tanken var att det skulle uppnås genom att samarbeta med S i olika sakpolitiska frågor. Det spåret är nu kört i botten, enligt Kristersson.

– S verkar inte vara beredda att ingå blocköverskridande överenskommelser om de inte själva kan få regeringsmakten, säger Kristersson.

– Men deras nej kommer inte begränsa min ambition att försöka bilda en Alliansregering.

Kristersson har ytterligare en vecka på sig innan han ska avge sin slutrapport till talmannen. Den tiden tänker moderatledaren använda.

Samtidigt som mötet med talmannen inleddes publicerade moderatledaren en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Mitt mål är fortsatt att bilda en Alliansregering som är grundad i den reformagenda som Alliansen gemensamt har utvecklat och gått till val på , skriver Kristersson.

Bara några timmar innan moderatledarens möte med talmannen träffades de fyra Alliansledarna. Centerledaren Annie Lööf uppgav efter det samtalet att hon tyckte att samtalen över blockgränsen behöver fortsätta, det vill säga med Socialdemokraterna.

– Vi har fortsatta samtal med dem och utgår från att de också ser behovet av att komma överens långsiktigt över blockgränsen, sade hon då.

Moderatledaren uppger i debattartikeln att han siktar på att bilda en regering med fyra övergripande politiska prioriteringar.

Den första är att "samhällskontraktet mellan staten och medborgarna måste återupprättas".

Den andra är att "Sverige ska vara ett jämlikt samhälle som håller ihop."

Den tredje är att "Svensk ekonomi måste rustas för sämre tider och reformeras för att möta ökande internationell konkurrens."

Den fjärde prioriteringen är att migrationspolitiken "måste bli långsiktigt hållbar och integrationen fungera väldigt mycket bättre."

Kristersson avslutar artikeln med:

– På dessa fyra områden ligger den politiska tyngdpunkten för de reformer som jag tror att Sverige behöver. Jag kommer nu göra allt jag kan för att bilda en regering som på allvar tar tag i Sveriges problem och tar fasta på Sveriges möjligheter.

Löfven: Blockpolitiken måste brytas 

Efter Ulf Kristerssons pressträff skriver skriver S-ledaren Stefan Löfven i en skriftlig kommentar att:

– Eftersom det är en mycket svår parlamentarisk situation är det naturligt att det tar tid, men jag är övertygad om att blockpolitiken måste brytas för att komma ur det här låsta läget.

Löfven tillägger att han sedan länge gjort klart att Socialdemokraterna inte kommer att stödja en Alliansregering.

– Jag står fortsatt till talmannens förfogande för att undersöka förutsättningarna för en blocköverskridande regering. Sverige behöver en handlingskraftig regering som tar landet framåt, skriver han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista