Lekande barn.
Lekande barn. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Färre barn lever i fattigdom

1:03 min

Barnfattigdomen i Sverige minskar, allra mest minskar den i storstädernas förorter, det visar en ny rapport från Rädda Barnen.

– Vi kan se en positiv trend som vi har sett över några år att barnfattigdomen sjunker. Och särskilt att den sjunker i socioekonomiskt utsatta områden, säger Ola Mattson som är Sverigechef för Rädda Barnen.

Barnfattigdomen minskar på bred front, enligt Rädda Barnens rapport, som baserar sig på statistik fram till år 2016. Och storstäderna har haft en större minskning jämfört med riksgenomsnittet.

– Det är antagligen på grund av konjunkturläget som gör att fler föräldrar har kommit i arbete, det gör att färre barn lever i den här utsattheten. Exempelvis i Kista/Rinkeby där barnfattigdomen minskat med 10 procent mellan 2011-2016, fortsätter Ola Mattson.

Enligt rapporten var det 186 000 barn som under 2016 levde i en familj som har svårt att betala sina vardagsutgifter. På några platser som Alvesta, Filipstad och Munkfors har barnfattigdomen rentav ökat. 

För det enskilda barnet kan det vara svårt att inte ha råd med saker som andra barn tar för givet, det berättar Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblommans riksförbund.

– Om man tittar på det enskilda barnet så får det konsekvenser att barnen fjärmar sig från aktiviteter som kräver ekonomiska förutsättningar. De barn som lever under de här förutsättningarna lägger ner orimligt mycket kraft och tid på att förhålla sig till det här och det är energi de hade kunnat lägga på något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista