orkanen michael, florida
Foto: MARK WALLHEISER/AFP/TT

Florida tar sikte på orkanen Michael

1:14 min

Orkanen Michael slår under kvällen in över nordvästra Florida. Myndigheterna har uppmanat omkring 140 000 medborgare att evakuera.

Stormvindarna tilltog under onsdagen till kategori fyra på den femgradiga skalan. Byarna når 230 km/h, enligt USA:s Nationella orkancentrum, och under kvällen svensk tid väntas orkanens öga gå in över land.

Michael väntas skära genom nordvästra Florida, det så kallade Florida Panhandle, rakt över Panama City och strax väster om Tallahassee, Floridas huvudstad.

Svensken Jens Rosenberg bor i Tallahassee och lämnade sitt hem vid klockan 04, lokal tid, onsdag morgon.

– Vi hade tänkt stanna, vi hade bunkrat upp med generatorer och strömförsörjning och vatten och allt man behöver.

Men när han och hans partner såg på nyheterna att orkanen skulle bli kategori 4 bestämde de sig för att åka i alla fall.

– Det är mycket träd i Tallahassee och vi ville inte riskera att träffas. Vi har två små barn så vi ville inte riskera att någonting händer, säger han.

Vid 16-tiden i dag, svensk tid, skrev Floridas guvernör Rick Scott på Twitter att det nu var för sent att evakuera. Han uppmanade istället de som hade stannat i evakueringsområdena att söka skydd.

– Det här är den värsta stormen som Florida Panhandle har sett på mer än 100 år. Orkanen Michael är här nu, och nu är det läge att omedelbart söka skydd, sa han på en pressträff under onsdagen.

Som prognosen ser ut nu kan vattennivån höjas till 4,3 meter över normalt vattenstånd, enligt USA:s Nationella orkancenter. Vindarna kan komma att bli ännu starkare på väg in mot land.

– Det är mycket översvämningar, folk som stannat kvar börjar bli oroliga, vi får textmeddelanden från personer som är kvar som är väldigt oroliga, folk som hade tänkt stanna men som nu kanske kommer åka iväg men tidsramen för att åka iväg krymper ju allt mer, säger svensken Jens Rosenberg som själv lämnat sitt hem i Tallahassee.

Florida State University som ligger i Tallahassee stängde redan under tisdagen och kommer vara stängt fram till helgen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista