Åkesson: Vill ha garantier för att Sverige drivs i rätt riktning

3:30 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tänker inte stödja en minoritetsregering bestående av bara Moderaterna eller Moderaterna och Kristdemokraterna utan garantier.

Jimmie Åkesson vill att regeringen garanterar att de kommer att "driva Sverige i rätt riktning".

– Det är inte viktigt för mig att sitta med vid bordet, det är inte viktigt att ha positioner. Det som är viktigt för mig är garantier för att den regering som kommer tillträda driver Sverige i rätt riktning. Då vill vi ha en plan för hur det ska se ut, säger han.

På tisdagen slog moderatledaren Ulf Kristersson fast att dörren till en alliansregering med stöd av Socialdemokraterna är stängd. Han vill nu gå vidare och söka andra alternativ för Alliansen att enas i en alliansregering.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att Ulf Kristersson borde söka andra regeringsalternativ än Alliansen och säger att det är en god idé för moderatledaren att ta kontakt med honom för att samtala.

– Om Ulf Kristersson vill bilda regering och menar allvar med det har han inte så många andra alternativ, utan då bör han ge mig de garantier jag kräver för att han ska kunna tillträda.

Du har gjort det tydligt tidigare att ert stöd inte är gratis, ni vill ha inflytande. Kan det ha låst Ulf Kristerssons handlingsalternativ?

– Vi har fått mer än 1,1 miljoner människors stöd i detta val. Att vi skulle lägga oss platt bara för att Ulf Kristersson skulle få en lätt resa till statsministerposten är helt orimligt.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin sa idag att Miljöpartiet inte tänker byta block och ge sitt stöd till en alliansregering.

– Vi är alltid beredda att samtala om politik, men vi kommer inte stödja Ulf Kristersson som statsminister. Moderaterna har de senaste åren rört sig allt längre ifrån Miljöpartiet både när det handlar om miljöpolitik och när det kommer till frågor om medmänsklighet.

Gustav Fridolin säger att i kommuner och landsting har Miljöpartiet ingått blocköverskridande samarbete där Sverigedemokraterna stängts ute från inflytande. Den möjligheten finns inte i riksdagen, menar han.

– Om Miljöpartiet kan ta ansvar för att säkra att Sverigedemokraterna inte får inflytande är vi beredda att föra samtal där det kan ske.

Allianspartierna partiledare har träffats för ett möte under onsdagen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor ger sin bild efter mötet.

– Varje dag som går för oss närmare någon slags lösning på frågan, men jag tror att det är viktigt att väljarna nu hör att Stefan Löfvens storsvulstiga tal om att förhandla över blockgränsen bara gäller när han är statsminister. Kristdemokraterna är garanten för regeringsskifte. Vi kommer inte medverka till att Stefan Löfven får makten igen.

Vad säger du om en regering stödd av Sverigedemokraterna?

– Vår position i den frågan är känd sedan tidigare, nu handlar de om att hitta en gemensam alliansposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista