orkan, michael, florida, usa
1 av 9
Foto: Devon Ravine, Chris O'Meara, Gerald Herbert/AP/TT
Michael, orkan, USA
2 av 9
Foto: JOE RAEDLE/AFP/TT
Michael, orkan, USA
3 av 9
Foto: JOE RAEDLE/AFP/TT
Michael, orkan, USA
4 av 9
Foto: Devon Ravine/AP/TT
Michael, orkan, USA
5 av 9
Foto: JOE RAEDLE/AFP/TT
Michael, orkan, USA
6 av 9
Foto: Chris O'MearaAP/TT
Michael, orkan, USA
7 av 9
Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Michael, orkan, USA
8 av 9
Foto: Douglas R. Clifford/AP/TT
Michael, orkan, USA
9 av 9
Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Orkanen Michael tog liv i Florida

1:08 min

I USA har den kraftfulla orkanen Michael orsakat två dödsfall. I morse rapporterades en man och ett barn ha dött i sviterna av orkanen i Florida.

Mannen dog när ett träd föll över hans hem i Gadsen County. Räddningstjänsten kunde inte nå fram till mannen på grund av nerfallna träd och elledningar, uppger polisen i Gadsen County till den lokala tv-stationen WTVY.

En 11-årig flicka uppges också ha dött i Seminole County, Georgia, rapporterar Sky News, troligtvis av ett träd som föll över hennes hem. Stora delar av Mexico Beach i Florida är begravt i vatten och många hus är helt förstörda.

– Det är en mardröm, säger Linda Ambrecht vid Mexico Beach i Florida, till CNN.

Orkanen Michael har nu avtagit och nedgraderats till 1 från tidigare fyra på den femgradiga orkanskalan och drar nu in över South och North Carolina mot Atlanten. Stora regnmängder väntas och även tornador, uppger landets orkancenter.

Orkanvinden har varit den kraftigaste vindmässigt som tagit sig in över det amerikanska fastlandet på 50 år. Vindar över 69 meter per sekund har lämnat totalförstörda hus, nedfallna träd, oframkomliga vägar.

Närmare 500.000 invånare i Florida, Alabama och Georgia har drabbats av strömavbrott och flygtrafik i regionen har ställts in. I Florida har två miljoner människor fått lämna sina hem. 

Invånarna i den lilla staden Panama City i norra Florida fick uppleva orkanens fulla kraft. Vid 19-tiden svensk tid drog Michael in med kraftiga vindar, störtfloder och häftiga skyfall, för att sedan fortsätta norrut. En lokal politiker säger till CNN att "det ser ut som att det smällt en bomb i varje kvarter" i staden.

Vindarna var så starka att ett godståg spårade ur och blåstes av spåret.

– Det var förmodligen en av de mest imponerande uppvisningarna av vindstyrkor som jag någonsin sett efter en orkan, säger fotografen Mike Theiss till CNN.

Förödelsen av stormens framfart är stor men det är ännu oklart hur omfattande skadorna är. Minst ett tiotal personer i Centralamerika har tidigare dödats av stormens framfart. 

 

Fakta: Tidigare orkaner i USA

Orkanen Andrew var en tropisk cyklon som orsakade enorma skador på Bahamas, i södra Florida och Louisiana 1992. Vindmätarna blåste sönder, så det finns ingen exakt mätning av de högsta vindhastigheterna. Andrew var länge den dyraste naturkatastrof som drabbat USA — fram till Katrina 2005.

Katrina är den tropiska cyklon som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån, den 28 augusti. De höga vindhastigheterna orsakade kraftiga vågor som översvämmade enorma områden. Totalt omkom minst 1 200 människor, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

2012 orsakade orkanen Sandy 2012 enorma skador längs USA:s östkust samt på Kuba och Haiti. Bara i New York orsakade Sandy skador till ett värde av 42 miljarder dollar. Sandy dödade minst 59 människor i Karibien och 110 i USA.

Orkansäsongen 2017 var särskilt svår. I augusti slog Harvey slog till mot den amerikanska södern. Mer än 70 människor miste livet och regnmängderna ledde till att vatten- och avloppssystem slogs ut.

Månaden efter drog orkanen Irma in över sydligaste Florida med vindar på upp till 60 meter per sekund. 72 människor dog. Kort därefter drabbades Puerto Rico av orkanen Maria, där över 3 000 beräknas ha omkommit och stora delar av infrastrukturen slogs ut.

I september evakuerades över 15 000 människor till nödbostäder när ovädret Florence drog in över North och South Carolina. Minst 35 människor omkom.

Källor: National Hurricane Center med flera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista