Gehad Rawy, Egypten. Foto:Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Gehad Rawy blev sextrakasserad på Tahrirtorget i Kairo och fick sin förövare dömd. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Egyptiska blev sextrakasserad – fick förövaren dömd

1:27 min

Gehad Rawy från Egypten sextrakasserades i somras på det berömda Tahrirtorget i Kairo i Egypten. Men till skillnad från många andra egyptiska kvinnor lyckades hon få förövaren dömd till fängelse.

– Först visslade han, sedan började han prata om min kropp. Han hånade min far och med hög röst frågade han hur kan din pappa låta dig gå klädd så där?

– Jag hade en ganska kort men proper klänning på mig, ungefär som nu, säger 28-åriga Gehad Rawy och och låter händerna falla nedför kroppens sidor för att visa.

Hon har på sig en kort rutig kjol och svart åtsittande t-shirt.

– Jag minns särskilt hans ögon, hans sätt att titta på mig, det var nästan mer sårande än det han sade, säger Gehad Rawy.

Hon är egyptisk feminist som blev klar med sin juristexamen för två år sedan. Hon är liten, tunn och arg. Mannen slutade inte trakassera, men Rawy säger att hon käftade emot och till slut slogs dem.

– Jag fick blåmärken, men min ilska gav mig styrka och jag tänkte antingen lycka jag släpa honom till polisstationen eller så dödar jag honom.

Men mannen hade hunnit bli lika arg och han var chockad över att en kvinna skulle anmäla honom till polisen.

– Jag ska se till att du blir inburad i ett år, sa han. Hans pappa kom till polisstationen med samma budskap, samtidigt som han vädjade till mig att inte göra så här mot hans son, säger Rawy.

– Han är din son, men se på mig som din dotter. Hade du tyckt det var okej att hon trakasserades då?

– Alla försökte övertala mig att släppa fallet, även polisen. Han har tillbringat natten i häktet, räcker inte det sade de till mig. Jag vet att de behandlade mig ovanligt väl, de visste att jag studerat juridik och tillhörde övre medelklassen.

– Tänk om en outbildad fattig kvinna försökt anmäla sin förövare, säger Gehad Rawy.

Men när polisrapporten väl skrivits gick det snabbt. Rättegång efter bara en vecka.

– Jag var nöjd med resultatet, även om straffet sänktes från två år till sex månader i andra instans. Den nya lagparagraf vi har i Egypten sedan fyra år tillbaka, mot sexuella trakasserier, är viktig och har inneburit att fler män dömts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista