Bush besök het fråga i Tyskland

President Bushs Europaresa i veckan innebär inte bara diskussioner med europeiska ledare. I Tyskland väntas stora demonstrationer mot Bush och en en inrikespolitisk strid har blossat upp som gäller: Kan politiker samtidigt vara värdar för den amerikanske presidenten och uppmana till demonstrationer mot honom?
I Berling förbereder man sig på ett slag mellan tiotusentals hitresta, så kallade autonoma aktivister och den största polistyrkan i stadens historia. Lufrum över Berlins innerstaden kommer att stängas av och USA:s president har med sig ett ett okänt antal säkerhetsmän och prickskyttar i sitt följe på 600 personer. Miljöpartiet och PDS Frågan som nu ställs är om de två mest USA-kritiska partierna i Tyskland som delvis kan ses som värdar för besöket, samtidigt kan uppmana till demonstration mot Bush? De partier som det handlar om är Miljöpartiet de gröna som sitter i regeringskolaition och PDS, det gamla östtyska Kommunistpartiet i sin nya skepnad som styr delstaten Berlin tillsammans med Socialdemokarterna. Svider i skinnet Får PDS ministrar ur Berlins delstatsregering gå med i tågen? Nej, säger övriga partier och även ledningen för De gröna och nu kommer inte heller några ministrar att synas på gatorna och det svider i skinnet på många som är kända för sina starka antiamerikanska känslor. Gregor Gysi, PDS mest kände medlem och vice borgmästare i Berlin förklarar att det nu helt enkelt handlar om diplomatisk hövlighet. Tumskruvar Men det är med tumskruvarna på som många nu håller sig hemma och politiker från PDS och De gröna som inte anser sig vara direkt involverade i besöket kommer ändå att demonstrera. Oppositionen i kulisserna I kulisserna lurar nu den kristdemokratiska oppositionen, redo att sätta tänderna i regeringen om demonstrationerna får ett följe av huliganer som startar kravaller. Då kommer varje USA-kritisk PDS:are och representant för De gröna som deltagit att avkrävas ett ansvar. Förbundskansler Schröder försvarar demonstrationsrätten, men har sagt att den som tolkar demonstrationsrätt som rätt till upplopp kommer att möta mycket hårda tag från polisen.
Gunnar Bolin, SR:s korrespondent i Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".