Genrebild: Stockholmsbörsen Nasdaq
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter börsfallen i världen - minus även på Stockholmsbörsen

1:38 min

Gårdagens börsfall fortsatte även i dag. Efter att börser fallit i Europa, Amerika och Asien började även Stockholmsbörsen på minus i dag. När börsen stängde så slutade det bredare indexet på minus 2,6 procent.

Både det breda OMXSPI-indexet och storbolagsindexet OMXS30 har tappat över en procent under morgonen.

Efter börsfallen i Europa och Amerika i går har nu även asiatiska börser stängt på minus. Taiwan stängde på minus 6,3 procent och i Tokyo stängde det ledande indexet på minus 3,9 procent.

Även när Stockholmsbörsen öppnade på morgonen visades en nedgång. OMXSPI-index föll med 2,2 procent vid öppning och OMXS30, som följer de största bolagen i Sverige, föll med 1,8 procent.

– Det är som väntat. Inte några jättestora ras som en del kanske var oroliga för, men det är ändå ordentligt nedåt, säger Ekonomiekots reporter Sören Granath.

Efter en svag återhämtning strax efter öppning fortsatte fallet under förmiddagen och tidig eftermiddag. Men vid tretiden på eftermiddagen låg både breda OMXSPI och storbolagsindex OMXS30 på minus omkring 1,7 procent.

Nedgången har varit särskilt kraftig i USA och Asien, vilket pekar på att handelskonflikten kan vara en viktig orsak.

– Om man tittar lite mer på Kina så har Shanghaibörsen nu tappat en femtedel av sitt värde under det här året. Det visar att Kina är på väg att bli ett problembarn, och oron för den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina är förmodligen en av anledningarna till att det sjunker så här i USA och Asien, säger Stefan Sonning, Ekots ekonomikorrespondent.

En annan anledning till nedgången kan vara att centralbanker i världen börjar skifta sin politik.

– Börserna har ju drivits upp och det har de gjort för att vi haft centralbanker som fört väldigt expansiv politik. Det har skapat tillväxt och det har skapat prisuppgång på till exempel aktier. Nu börjar centralbankerna, inte minst den amerikanska, höja räntorna till såna nivåer att det börjar bli dags att skifta om i portföljerna. Det skapar en nervositet, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".