Stor förödelse efter ovädret i Sant Llorenc (10 oktober). Foto: Juan Pedro Martinez/TT.
Stor förödelse efter ovädret i Sant Llorenc (10 oktober). Foto: Juan Pedro Martinez/TT.

Dödstalet stiger på Mallorca

1:44 min

Dagen efter att en tromb ledde till stora översvämningar på den spanska ön Mallorca, har nu tolv personer bekräftats döda.

Bland de döda är "förmodligen" ett tyskt par som tidigare uppgavs saknat, uppger den lokala polisen enligt AFP.

Det saknas fortfarande en femårig pojke.

Bland de som hittills hittats döda finns även brittiska och holländska turister. Idag pågår uppstädningsarbete i det värst drabbade samhället Sant Llorenç. Där gör räddningspersonal också hembesök.

En kvinna klädd i gul räddningsväst, berättar för spanska RTVE att hennes arbete går ut på att ta hand om alla de som blivit hemlösa och särskilt de mest sårbara, vuxna och äldre personer som lever ensamma och som har förlorat allt de äger.

Militär och frivilliga rensar gatorna från lera och flyttar bilar som hamnat huller om buller efter kraften i vattnet som forsat fram. I många gränder står nu leriga möbler ute på gatorna medan man försöker sanera husen invändigt.

Att det saknas vattenrännor som kan leda undan vattnet och en viss brist på samordning bland räddningspersonalen har hittills identifierats som problem.

Översvämningen är en av de värsta som nånsin drabbat Mallorca, meteorolog säger till tidningen El Païs att det händer ungefär en gång vart hundrade år.

Hela Medelhavsområdet är drabbat av kraftiga regn – främst öarna Sardinien och Korsika och i staden Sainte Maxime i södra Frankrike har minst en person omkommit till följd av översvämningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".