Raketen Soyuz MS-10 vid kosmodromen i Bikonur, Kazakstan.
Foto: NASA/Bill Ingalls

Rymdfarkost drabbad av motorproblem

0:27 min

En rymdfarkost på väg till rymdstationen ISS har drabbats av motorproblem strax efter uppskjutning. Astronauterna, en amerikan och en ryss, är vid liv och har landat igen.

Under morgonen sköts en bemannad så kallad Soyuz-raket upp från Kazakstan. Farkosten skulle föra upp två astronauter, en ryss och en amerikan, till den internationella rymdstationen ISS.

Men några minuter efter uppskjutningen drabbades raketen av problem med en hjälpraket, och tvingades nödlanda ungefär 40 mil från uppskjutningsplatsen. Strax därpå nåddes astronauterna av helikoptrar med räddningspersonal som kunde konstatera att de inte behövde någon medicinsk vård.

"Nödsystemet fungerade, farkosten kunde landa i Kazakhstan.. besättningen är vid liv", skriver den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos på twitter. Roskosmos chef, Dmitrij Rogozin, skriver att en utredning tillsatts för att ta reda på orsakerna till olyckan.

De två astronauterna, Nick Hague (USA) och Aleksej Ovchinin (Ryssland), var på väg till ISS. Under nödlandningen utsattes de för ovanligt höga G-krafter, men de ska ha övat på scenarion som detta och mår efter omständigheterna bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista