Ny tvist om sänkta pensioner

Sänkt ålderspension för alla förtidspensionärer är en av besparingarna i den borgerliga oppositionens ekonomiska politik. Socialministern anser att det är ett brott mot pensionsuppgörelsen. 

Den borgerliga oppositionen vill att bara 80 procent av inkomsten för förtidspensionerade ska vara pensionsgrundade, istället för hela inkomsten som idag.

Socialminister Berit Andnor reagerar kraftigt mot förslaget, som hon anser strider mot pensionsuppgörelsen.

– Vi har varit överens om att den inkomst man har ska ligga till grund för beräkningen av pensionen. Jag är mycket upprörd över att man är beredd att riva upp pensionsöverenskommelsen, säger Berit Andnor.  

Oppositionen tillbakavisar kritik
Den borgerliga oppositionen håller inte med om kritiken.

Bo Könberg, folkpartiets gruppledare i riksdagen, säger att villkoren för förtidspensionärerna ligger utanför pensionsuppgörelsen. Han var den som ledde arbetet med pensionsreformen i den borgerliga regeringen i början av 90-talet.

– Uppgörelsen innehöll inte reglerna för förtidspension. De ingår i det paket som togs fram om förtidspensionerna i slutet av 90-talet, säger Bo Könberg.

Samma för sjukskrivna och arbetslösa
- Det är rimligt att ha likartade regler för den som är sjukskriven, den som är arbetslös och den som är förtidspensionär. Regelförändringen innebär precis det, säger Bo Könberg.

2,6 miljarder kronor räknar de fyra borgerliga partierna med att spara på att sänka ålderspensionen för förtidspensionärer.

Tove Svenonius
Tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".