Nasa-astronauten  Nick Hague och Rocosmos-kosmonauten Alexej Ovchinin innan avfärden på torsdagen.
1 av 2
Nasa-astronauten Nick Hague och Rocosmos-kosmonauten Alexej Ovchinin innan avfärden på torsdagen. Foto: BILL INGALLS, YURI KOCHETKOV
Soyuzraketen som fick nödlanda.
2 av 2
Soyuzraketens tvåmannabesättning lyckades nödlanda på torsdagen. Foto: BILL INGALLS/AFP

Astronauter överlevde dramatisk nödlandning

En rysk rymdkapsel med två astronauter på väg till den internationella rymdstationen ISS havererade kort efter starten idag.

Besättningen, en rysk och en amerikansk astronaut, tvingades nödlanda i Kazakstan.

De startade strax före klockan 11 från rymdbasen Baikonur och färden mot rymden verkar enligt ögonvittnen först ha gått enligt planerna.

Men på högre höjd händer något med en av de startraketer som lyfter rymdkapseln upp mot rymden.

Ombord på Soyuzraketen fanns en rysk och en amerikansk kosmonaut som var på väg mot den internationella rymdstationen för att arbeta. På bilder från kapseln ser man astronauterna skakas om rejält när haveriet inträffar.

De lyckades dock genomföra en nödlandning i centrala Kazakstan – norr om basen där de startade.

De räddningspatruller som nådde fram till platsen ska enligt NASA och ryska myndigheter ha rapporterat att astronauterna är oskadda.

Soyuz har flugit människor till rymden sedan 60-talet. Idag är Soyuz det enda sättet att nå den internationella rymdstationen.

Relationerna mellan USA och Ryssland är efter bland annat annekteringen av Krim, mordförsöket mot en före detta rysk agent i Storbritannien och det utvecklade cyberkriget, sämre än på mycket länge, men samarbetet i rymden har ändå fortsatt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista