börsmäklare, aktier
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Mindre fall på New York-börsen

1:37 min

Efter en orolig onsdag med kraftig nedfall på börsen, öppnade de ledande börserna i New York under torsdagen med en mindre sänkning på mellan -0,1 och -0,4 %.

Vid öppnandet av börserna klockan 15.30, svensk tid, hade Dow Jones industriindex fallit 0,4 procent. Det bredare S&P 500 hade fallit 0,1 procent. Tekniktunga Nasdaq öppnade kring nollan.

Det förändrades dock snabbt. Efter omkring 25 minuters handel hade såväl Dow Jones som Nasdaqs kompositindex stigit, det senare indexet med runt 0,7 procent.

– Börsfallet har brutits. Just nu ser det ut som att det var med skrämselhicka igår än inledningen på en ny kraftig nedgång, säger Staffan Sonning, Ekots ekonomikorrespondent.

I bakgrunden till gårdagens börsras spökar amerikansk inflation och stigande räntor. Men när septembersiffran för inflationen släpptes på torsdagsmorgonen, amerikansk tid, så drog aktiemarknaden en suck av lättnad – inflationen landade lägre än väntat.

Staffan Sonning framhåller att det inte är särskilt överraskande:

– I de flesta delar av världen har det ju varit en extrem högkonjunktur med uppgångar i nio-tio år. Det är ovanligt långt, och förr eller senare kommer det en nedgång. Det är det som de som placerar pengar oroar sig för och kanske agerar lite för nervöst ibland.

Under onsdagen föll USA-börser runt fyra procent. Det var det största fallet på Wall street på åtta månader, enligt Reuters. Till följd av det föll Asienbörserna kraftigt på torsdagsmorgonen.

Även Stockholmsbörsen öppnade på minus torsdag morgon. OMXSPI-index hade fallit med 2,2 procent vid öppning och OMXS30, som följer de största bolagen i Sverige, hade fallit med 1,8 procent.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista