Donald Trump och en bild på börsen
För Trump är aktiemarknaden också politiskt viktig, eftersom han kopplat den till sin egen politiska framgång. Foto: TT

Trumps kritik mot centralbanken är väntad

2:03 min

Efter gårdagens stora börsfall i USA har Donald Trump riktat skarp kritik mot centralbanken Federal Reserve. Att den kritiken skulle komma är knappast förvånande, rapporterar vår korrespondent Fernando Arias.

– Federal Reserve håller på att bli galna. Det finns inget skäl till dess agerande, sa president Trump till Fox News.

Donald Trump syftar på att centralbanken Federal Reserve höjt räntorna åtta gånger de senaste tre åren. Därmed har det blivit dyrare att låna pengar för företagsinvesteringar och konsumtion, vilket mycket väl kan ha spelat en roll i börsfallet.

Samtidigt finns det andra orsaker till att investerare i går sålde av sina aktier, bland annat en ökad oro för att den långa uppgången vi sett på USA-börsen nu kan vara på väg att ta slut.

En tredje orsak handlar om oron över president Trumps handelskonflikt med Kina, som inte visat några tecken på en snabb lösning.

Donald Trump själv tillbakavisar den analysen och hävdar att USA kommer att tjäna på handelskonflikten.

– Vi tar in miljarder dollar, och kommer producera varor här istället för att köpa dem från Kina, sa han till Fox News.

För Trump är aktiemarknaden också politiskt viktig, eftersom han kopplat den till sin egen politiska framgång.

I tal efter tal har president Trump framställt den starka aktiemarknaden som ett bevis för att hans ekonomiska politik fungerar. När börserna går ner kan den beskrivningen alltså slå bakut mot honom själv.

Med ett mellanårsval runt hörnet är det därför viktigt för Trump att distansera sig från nedgång, i den kontexten är hans skarpa kritik mot Federal Reserve knappast förvånande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".