Gränskontrollen i Hyllie och Morgan Johansson.
Morgan Johansson ska också diskutera frågan med kollegor från andra EU-länder som också har gränskontroller. Foto: TT

Inre gränskontrollerna löper ut – oklar fortsättning

1:36 min

I november löper de svenska inre gränskontrollerna ut och om de ska förlängas ytterligare måste det ske de kommande veckorna.

Ett sådant beslut blir mer komplicerat då Sverige har en tillfällig regering. Enligt inrikesminister Morgan Johansson är rättsläget osäkert.

– Vi är angelägna att hålla oss till lagar, regler och praxis som finns men drar detta ut på tiden då måste man vara beredd att fatta beslut som man kanske inte har tänkt sig från början.

Enligt "lagar, regler och praxis som finns", kan ni fatta just det här beslutet om att förlänga gränskontrollerna?

– I så fall måste man ha en väldigt stark uppslutning i riksdagen.

Morgan Johansson kan inte säga när beslut kommer om förlängning av gränskontrollerna, som infördes under flyktingkrisen 2015, men beslut borde komma snart.

De svenska kontrollerna löper ut den 11 november och enligt EU-kommissionen ska ett medlemsland meddela kommissionen fyra veckor i förväg om gränskontrollerna ska förlängas. Det innebär att besked ska komma senast i slutet av nästa vecka.

Men enligt Morgan Johansson är rättsläget oklart även här. Enligt hans tolkning finns det ingen fyraveckors-regel.

– Jag menar att vi har tid på oss.

Morgan Johansson ska också diskutera frågan med kollegor från andra EU-länder som också har gränskontroller, i samband med inrikesministrarnas möte i Luxemburg imorgon. Även Danmark, Tyskland och Österrike har inre gränskontroller.

Österrike har redan meddelat kommissionen att man ska förlänga gränskontrollerna efter november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".