Tusentals hjärtstartare kommer inte till användning

1:40 min

Drygt två tredjedelar av Sveriges hjärtstartare finns inte med i hjärtstartarregistret och är därför svåra att hitta när ett hjärtstopp inträffar.

– Vid plötsligt hjärtstopp så överlever i dag tyvärr bara en av tio. Men vi vet att potentialen att rädda fler är väldigt stor. Om man använder en hjärtstartare inom de allra första minuterna när någon faller ihop så kan hela sju av tio överleva. Så potentialen är enorm om de här apparaterna kan användas väldigt tidigt, säger Jacob Hollenberg, chef för hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet.

Nu pågår en kampanj för att få fler företag och organisationer som skaffat hjärtstartare, att också registrera dem så att SOS Alarm snabbt kan hänvisa till dem när ett hjärtstopp skett utanför sjukhus.

Cecilia Nordius är ambulanssjuksköterska, men var inte i tjänst när hon för ett par år sedan fick ett mobillarm om att en medvetslös medmänniska behövde hennes hjälp.

– Där på golvet så såg vi med en gång att det låg en medelålders man som var livlös och hans kamrater höll på med hjärtlungräddning på honom, berättar hon.

Med hjälp av en hjärtstartare som Cecilias pappa visste var den fanns, fortsatte de återupplivningsförsöken, men ambulansen dröjde.

– Då tänkte jag att det är för sent. Vi har hållit på i mer än tio minuter nu.
Men efteråt fick hon veta att mannen skrivits ut från sjukhuset och mår bra, minns Cecilia Nordius.

Varje år stannar hjärtat oväntat på omkring 10 000 personer som befinner sig utanför sjukhus i Sverige. Om man inleder hjärtlungräddning direkt och använder hjärtstartare inom tre minuter skulle fler liv kunna räddas.

Men bland dem som skaffat hjärtstartare, som många företag och organisationer, är det alltså en minoritet som också registrerat dem i Hjärtstartarregistret. Med hjälp av registret skulle SOS Alarm snabbt kunna hänvisa till närmaste hjärtstartare. Men av uppskattningsvis 50 000 hjärtstartare som sålts, är det bara drygt 16 000 som går att hitta via registret.

Och det är alltför få gånger som hjärtstartarna kommer till användning, enligt Jacob Hollenberg.

– Ny forskning visar att trots att det finns uppemot 50 000 hjärtstartare i Sverige, och det finns hjärtstartare i närheten av den som kollapsar i de allra flesta fallen så är det bara ungefär i tre procent av fallen där en en publik hjärtstartare används, säger han.

Och han uppmanar alla att registrera sina hjärtstartare.

– Det är först när hjärtstartarna blir registrerade som de blir synliga både för allmänheten, men inte minst för larmcentralerna och kan då användas och larmas ut i händelse av plötsligt hjärtstopp av inte minst av livräddande system, som SMS-livräddarsystem som nu sprids till fler regioner i Sverige, säger Jacob Hollenberg, chef för hjärtstoppscentrum vid Karolinska Institutet.