Delar av Belgiens landslag i fotboll.
Landslagsspelaren och lagkaptenen i Manchester City, Vincent Kompany, säger att han inte är förvånad över skandalen. Foto: TT

Fotbollsskandal uppdagas i Belgien 

1:39 min

I går genomfördes en massiv polisinsats med husrannsakan i flera länder och i dag åtalades flera personer anklagade för matchfixning och bedrägerier med kopplingar till flera av landets toppklubbar.

Skandalen som nu kommer upp till ytan ser ut att vara den största inom den belgiska fotbollen på många år och tycks omfatta tränare, klubbchefer, agenter, domare och kriminella nätverk.

57 husrannsakningar har genomförts i Belgien och sex andra europeiska länder. Fem personer har hittills åtalats i härvan som rör matchfixning och bedrägerier vid spelarövergångar. En belgisk domare har också skickat ut en europeisk arresteringsorder för att få personer som befinner sig utomlands utlämnade till Belgien.

Matchfixningen ska enligt AFP röra den gamla svensk-klubben Mechelen där målet var att rädda laget från nedflyttning förra säsongen, vilket dock misslyckades.

När det gäller bedrägerier nämns bland annat en agent med kopplingar till flera av landets storklubbar, som Anderlecht, Standard Liége och Club Brügge, vars tränare i går togs in för förhör.

Den belgiska landslagsspelaren och lagkaptenen i Manchester City, Vincent Kompany, säger till TV-kanalen VTM att han inte är förvånad över skandalen då det råder brist på öppenhet i den internationella fotbollen.

Storspelaren kommer också med betydligt grövre anklagelser än matchfixning och bedrägerier.

– Det finns en nära koppling mellan fotbollen och människohandel, droghandel och prostitution, säger Kompany.

Just den belgiska ligan har traditionellt varit plantskola för många unga afrikanska spelare där det har förekommit anklagelser om människohandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista