Försvunnen journalist, Jamal Khashoggi, konsulat
En säkerhetsvakt vid Saudiarabiens konsulat i Istanbul, platsen där den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi sist sågs. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Turkiet uppges ha spelat in journalistmord

1:09 min

Turkiet säger sig ha video- och ljudinspelningar som bevisar att journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i förra veckan, det rapporterar tidningen The Washington Post.

Inspelningarna tros visa hur Jamal Khashoggi hålls kvar på det saudiska konsulatet, hur han dödas och hur hans kropp lemlästas.

Washington Post har inte själva tagit del av video- och ljudinspelningen, utan baserar sina uppgifter på anonyma myndighetskällor i USA och Turkiet.

Tidningen skriver att det framförallt är ljudinspelningen som bevisar att en grupp saudier är skyldiga till det eventuella mordet på Khashoggi.

"Man kan höra hans röst och andra röster som pratar arabiska", säger en källa till Washington Post, sedan "hör man hur Khashoggi förhörs, torteras och mördas" enligt källan.

I USA:s kongress har politiker från båda partierna krävt att man ska införa sanktioner mot Saudiarabien om man hittar bevis för att landet ligger bakom Khashoggi försvinnande.

Den republikanske senatorn Rand Paul tycker att man redan nu bör dra in det militära stödet och avbryta vapenförsäljningen till Saudiarabien.

En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet sa att kongresspolitikerna dragit förhastade slutsatser och att man fortfarande inte vet vad som hänt.

Även Donald Trump kommenterade fallet igår. Presidenten fick bland annat en fråga om huruvida han var beredd att avbryta USAs vapenförsäljning till Saudiarabien.

– De spenderar 110 miljarder dollar på militär- och annan utrustning, svarade Trump, om vi inte säljer till dem, kommer Ryssland och Kina göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista