torka, lantbrukare
Torkan slår hårt mot den svenska lantbruksekonomin. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Dystra siffror för lantbrukarna efter torkan

0:43 min

Tidigare har Sverige exporterat spannmål, men årets dåliga skördar gör att man nu istället blir beroende av import. Detta enligt nya siffror från LRF Konsult, dotterbolag till Lantbrukarnas riksförbund.

– Den hanteringskostnaden gör att priset stiger ordentligt. Det var ju torka i hela Nordeuropa som gör att priserna stiger på den internationella marknaden också. Det innebär kraftigt ökade priser på spannmål och foder till producenter och mjölkföretagare.

Till följd av sommarens torka ser spannmålsskördarna ut att hamna mellan 30 till 70 procent lägre än normalt.

– Det här påverkar ju mycket. Som vi ser i vår rapport sjunker lönsamheten och det är de sämsta värdena vi har haft i de drygt 20 åren som vi tagit fram den här rapporten, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare på LRF Konsult.

Efter den varma och torra sommaren är det väntat med dystra siffror för lantbruket.

Kostnaderna för mjölkproduktionen ökar med 50-60 öre per kilo jämfört med förra året. Spannmålsproduktionen ökar sina kostnader med 80 öre kilot, enligt LRF konsults siffror.

– Sett framåt nu, vilket pris är konsumenterna beredda att betala för att fortsatt ha svenska produkter i butikerna? Vi ser ju tendenser på att det finns efterfrågan på svenska produkter, men det gäller ju att man är det i alla lägen, och efterfrågar det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista