Affärsvärlden nobbar Saudiarabien efter misstänkt journalistmord
Foto: TT

Misstänkt journalistmord: Affärsvärlden nobbar Saudiarabien

2:02 min

USA:s president Donald Trump har sagt att USA kommer att fortsätta sälja vapen till Saudiarabien, trots de skakande rapporterna om den försvunne saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Men i affärsvärlden har flera internationella koncerner börjat distansera sig från Saudiarabien. Mediebolag drar sig ur en ekonomisk konferens och kända personligheter som Sir Richard Branson bryter kontakten.

Om misstankarna om att journalisten Khashoggi mördats av Saudiarabien stämmer, kan det leda till en flodvåg av avhopp inom finansvärlden. En rad koncerner har redan sagt att de kommer att utebli från en stor ekonomiskt konferens som går under namnet "Davos i öknen" och börjar i Riyadh om tio dagar.

Tidningarna Economist och York Times har backat ur, liksom ett par stora teknikföretag och miljardären Steve Case som grundade internetleverantören AOL.

USA:s tidigare energiminister har avbrutit sitt samarbete med den planerade saudiska mega-high-tech staden, NEOM på röda havskusten.

Även superentreprenören Richard Branson, som tidigare tackat ja till att delta i gigantiska satsningar på internationell turism i Saudiarabien, har tills vidare avbrutit alla kontakter. Planerna på att Saudiarabien skulle gå in med en miljard dollar i Bransons projekt med charterresor i rymden har också lagts på is.

Om misstankarna om att Saudiarabien har mördat Khashoggi visar sig vara sanna, påverkas möjligheterna för oss alla i väst att göra affärer med den saudiska regeringen," skrev Richard Branson i en kommuniké i natt.

Khashoggis försvinnande har haft en isande effekt, säger en saudisk finansman till Financial Times. Hela världen är uppochner, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista