split xi jinping trump
Foto: Andy Wong, Nicholas Kamm, TT.

Trots bråket – Kinas export till USA ökar

1:29 min

Trots handelskonflikten fortsatte Kinas export till USA att öka i september och det kinesiska handelsöverskottet blev rekordstort.

Trots den amerikanska presidenten Donald Trumps löften om att göra handeln med Kina mer fördelaktig för USA, fortsatte gapet mellan Kinas export till USA och USA:s export till Kina att öka förra månaden.

Handelsöverskottet på den kinesiska sidan blev över 34 miljarder, enligt kinesiska tullmyndighetens statistik som publicerades idag. Det är ett rekord.

Den pågående handelskonflikten mellan världens två största ekonomier trappades upp i slutet av september då USA gjorde verklighet av sitt hot att höja tullavgifterna på varor från Kina som tillsammans beräknas vara värda 200 miljarder dollar.

Det innebär att amerikanska företag som importerar vissa varor från Kina måste betala en extra avgift på 10 procent. Kina svarade med att samtidigt införa högre avgifter för amerikanska varor som tas in i Kina, värda omkring 60 miljarder dollar.

Den kinesiska exporten till USA ökade trots åtgärderna med 13 procent i september, enligt den kinesiska tullmyndighetens data, medan den amerikanska exporten till Kina minskade med 9 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".