Heléne Fritzon.
Migrationsminister Heléne Fritzon Foto: Andreas Liljeheden/Sveriges Radio.

Salvini struntar i EU:s asylmöte

1:41 min

Den kanske mest högljudda kritikern mot EU:s hantering av flyktingar, Italiens Matteo Salvini, är inte med när de andra ministrarna diskuterar EU:s asylsystem.

– Det kan jag ju tycka är lite märkligt av det skälet att Italien är ett av de länder som i allra högsta utsträckning behöver EU:s gemensamma lösningar inom asylområdet, säger migrationsminister Heléne Fritzon.

Hittills i år har 1783 migranter och flyktingar mist livet på väg till Europa. Problemen på Medelhavet, inte minst i Italien där båtar med flyktingar nekas att gå i land, är enligt Fritzon ett resultat av att EU inte har ett fungerande asylsystem.

Men några framsteg i förhandlingarna om asylsystemet är inte att vänta på dagens ministermöte i Luxemburg. Förutom den centrala aktören Salvini saknas även Tysklands Horst Seehofer. Ledaren för de bayerska kristdemokraterna är kvar på hemmaplan inför söndagens val i Bayern.

Frågan om ett nytt asylsystem där alla EU-länder tar ansvar för flyktingar är heller ingen prioriterad fråga för EU:s ordförandeland Österrike.

Inrikesminister Herbert Kickl från det nationalkonservativa FPÖ pratade mest om gränskontroller när han gick in på mötet.

Och när det handlar om att ta solidariskt ansvar för flyktingar menar Kickl att solidaritet kan visas på olika sätt.

Man pratar om att länder som vägrar ta emot flyktingar i ett tvingande omfördelningssystem, bland annat Polen och Ungern, ska kunna ge ekonomiskt stöd istället, det vill säga att de ska kunna betala pengar för att slippa ta emot flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".