Sverige vill se fortsatt samarbete mellan EU och Libyen

2:21 min

Situationen i Libyen är nu så svår att FNs flyktingorgan bara kan besöka några få platser i landet.

När EUs utrikesministrar träffas nästa vecka för att diskutera situationen vill den svenska regeringen se ett fortsatt gemensamt agerande från unionen. Utrikesminister Margot Wallström försvarar att EU utbildar den kustbevakning som forslar tillbaka människor till Libyen.

– Ja, vad är alternativet? Ska vi inte engagera oss med kustbevakningen? Vi försöker ju ändå se till att de har grundläggande kunskaper om mänskliga rättigheter och om allt det som åligger dem.

Situationen i Libyen blir allt svårare. En rapport från EUs flyktingorgan beskriver hur migranter och flyktingar betraktas som kriminella och därför blir inlåsta på obestämd tid. Det rapporteras om utbredd tortyr och om sexuellt våld.

EU ger stöd till FNs insatser i landet, men på de flesta platser finns alltså inte längre någon möjlighet till insyn. Det är helt enkelt för farligt för FN att befinna sig i landet.

Men Margot Wallström försvarar alltså att EU är engagerade i utbildning av den kustbevakning som har till uppgift att forsla tillbaka människor som försöker ta sig därifrån.

– Vi måste ju fortsätta att bekämpa smugglingsverksamheten, vi måste fortsätta att göra vad vi kan med myndigheter och med kustbevakningen. Det är ett evigt arbete för att se till att man kan förbättra situationen. Men det ser inte bra ut i Libyen, så är det ju.

Inom EU råder djup oenighet om om hur flyktingfrågan bör hanteras. Men det man har lyckats komma överens om är samarbeten med länder utanför unionen, som minskar trycket på Europa.

Fast Sveriges utrikesminister håller inte med om att det i första hand handlar om att hindra människor från att komma till EU-länderna, utan om att underlätta för de afrikanska ländernas utveckling.

– Om människor lämnar därför att de inte kan få utbildning, därför att de inte kan få ett jobb eller har en framtid i sina länder - då är det väl bra om vi samarbetar med de afrikanska länderna för att se till att det finns det mest grundläggande.