Moderaternas partiledare Ulf Kristersson(M)
Foto: Anders Wiklund/TT

Kristersson beredd att regera utan hela Alliansen

2:16 min

Ulf Kristersson, partiledare (M), erbjuder allianspartierna två alternativ.

Antingen går de fram som Alliansen, utan stöd från Socialdemokraterna, och ser om det håller.

Det andra alternativet är att ett, två eller tre partier regerar i samarbete med de andra partierna.

Ulf Kristersson vill helst gå fram tillsammans med hela Alliansen, utan stöd från Socialdemokraterna, och se om en sådan regering klarar sig. Han menar att S inte ska ges veto till en Alliansregering.

Det andra alternativet är att ett, två eller tre partier regerar i samarbete med de andra partierna.

Ulf Kristersson skriver:

”Jag kallar förslaget för "3-2-1". Det vill säga regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen.”

Han skriver också:

”Denna regering med tre, två eller ett alliansparti(er) ska då agera precis så som en fullskalig Alliansregering skulle ha gjort. Det skulle vara Alliansens reformagenda och Alliansens ekonomiska politik som utgör basen för den nya regeringens politik. Varken SD eller V skulle ges inflytande över regeringens politiska inriktning. Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen.”

Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator, säger efter Kristerssons besked att vi står nära en ny regering.
– Det kan förverkligas nästa vecka, säger han.

Tomas Ramberg påpekar att det andra alternativet är precis det regeringsalternativ som det frågats om i flera månader innan valet.

– Men som de då utmålade som helt hypotetiskt och inte alls på dagordningen. På Ekots utfrågning sa Kristersson att det här var bara aktuellt om himmelen ramlade ner. Men nu ser det ut som att det kan bli just det.

Ulf Kristersson framhåller i sitt inlägg att de partier som står utanför regeringen blir nära samarbetspartners. Han skriver att de "ser också till att vi som bildat regering agerar i hela Alliansens anda. Skulle vi inte klara det kan regeringen när som helst tvingas avgå."

Ulf Kristersson menar att detta inte är en optimal politisk situation. Men skriver också att "Mina båda förslag är ändå betydligt bättre än alternativen. Det är bättre att nu göra allt man kan för att förverkliga Alliansens gemensamma politik, än att överlämna regeringsmakten till Socialdemokraterna och Stefan Löfven."

I början av nästa vecka kommer Ulf Kristersson säga till talmannen Andreas Norlén att han på något av dessa båda förslag är beredd att stå till förfogande som Sveriges nästa statsminister.

Här kan du läsa hela inlägget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista