Man som röker en cigarett.
1 av 2
Foto: Stian Lysberg Solum/TT
Göran Leander på Poseidon.
2 av 2
Göran Leander på Poseidon. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio

Bostadsbolag förbjuder rökning inomhus

2:49 min

Från första december stoppas alla nya hyresgäster i bostadsbolagets Poseidons lägenheter i Göteborg från att röka i sina egna lägenheter.

Målet är att ge en sundare bostadsmiljö men reglerna införs trots att hyresnämnden slagit fast att rökning inne i lägenheter i normal omfattning ska vara tillåtet.

– Ja du, vad fan hade jag gjort då. Jag hade nog rökt i alla fall, det kan ingen förbjuda mig om jag inte bor på något speciellt kontrakt, säger Erik Svedberg, rökare från Göteborg.

– Jag hade sagt att det är min lägenhet och jag bestämmer om jag vill röka eller inte men om det är en familjemedlem så är det klart att jag lyssnar på dem. Man kan ju bara gå ner för trappan och ta en cigg plus att det är ganska äckligt att röka inomhus. Det sätter sig i väggarna och möblerna, säger Amanda Johansson från Göteborg.

Från första december så får alla nya kontrakt som skrivs av bostadsbolaget Poseidon en tilläggsklausul om rökförbud.
Gamla hyresgäster får också en möjlighet att gå samman i trappuppgångarna. Är alla eniga så blir det rökfritt.

Reglerna införs trots att Hyresnämnden i domslut slagit fast att rökning i normal omfattning inne i lägenheter i de flesta fall ska vara tillåtet även om det finns ett förbud mot rökning i kontraktet.
Men det stoppar inte Poseidon.
  
– Målet är att vi ska bidra till att flytta positionerna kring detta. Vi känner att det inte är så konstigt att vilja ha rökfritt boende och jag personligen tror inte att det ligger så många år fram innan vi får det. Så som jag hoppas så kommer fastighetsägare att på sikt få lagligt stöd att införa ett generellt rökförbud i fastigheter säger Göran Leander ansvarig för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon.

Det handlar om att ge en sundare boendemiljö, att värna arbetsmiljön för både bolagets personal och hemtjänst, att få bort lägenhetsbränder orsakade av rökning och att slippa dyra saneringar av inrökta lägenheter.
Och i en enkät sa 60 procent av de svarande hyresgästerna att de gärna vill bo rökfritt. Men hyresgästföreningen ser komplikationer.
  
– En viktig princip är att man som hyresgäst får bestämma i sitt eget hem och som jag har förstått så kommer det dessutom vara så att hyresgäster i en och samma fastigheter kommer ha olika avtal. Några kommer få röka, några kommer inte få det och det kommer bli väldigt märkligt säger Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista