Ulf Kristersson
Foto: Anders Wiklund/TT, Sveriges Radio

Ramberg: Kristerssons himmel faller ner

2:17 min

När Sveriges Radios valutfrågare i augusti undrade om moderatledaren kunde bilda en moderat enpartiregering svarade Ulf Kristersson "om himlen faller ner".

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Himlen hänger kvar men Kristersson meddelar nu att han är beredd att bilda en enpartiregering, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

I augusti motiverade Kristersson sina svar så här.

Med all den information jag har just nu är min entydiga plan att tillsammans med alliansen bilda en bättre regering”.

Den information som tillkommit är valresultatet. Men eftersom både Centerpartiet och Liberalerna sedan länge redan förklarat, att de inte vill gå vidare med en alliansregering om den blev så liten att den blir beroende av SD:s välvilja, kan inte heller valresultatet anses vara
någon ny information i det här sammanhanget.

Moderatledaren fullföljer nu i stället en annan, för honom själv viktigare utfästelse. Den att med "alla lagliga medel" kämpa för att Moderaternas politik får genomslag. Det som kommit att gå under devisen "in-i-kaklet". När saken ställs på sin spets för Kristersson är detta viktigare än Alliansens sammanhållning.

Det står klart i den långa text moderatledaren skickade ut på
Facebook under fredagseftermiddagen.

När Ulf Kristersson offentligt gjorde klart att han - redan fyra dagar innan han ska träffa talmannen - tänker föreslå talman Andreas Norlén att be riksdagen godkänna honom som regeringsbildare sätter
han en formidabel press på Centerpartiet och Liberalerna.

Han ställer de liberala partierna inför ett offentligt ultimatum i hopp om att den borgerliga opinionen ska sätta press på Annie Lööf och Jan Björklund. Det borgerliga parti som röstar nej till en borgerlig statsminister ska veta att det gör ont.

Lööf och Björklund hotar att stämplas som förrädare mot den borgerliga saken om de röstar nej till Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson ger bilden att Centerpartiet och Liberalerna nu står inför valet att sitta i en alliansregering som släpps fram av Sverigedemokraterna, eller att ge grönt ljus för en moderatledd regering med bara moderater eller med både moderater och kristdemokrater.

I praktiken är det sammanhållna alliansalternativet redan borta. I verkligheten står valet för C och L mellan att acceptera en M/M- KD-regering eller att stoppa den.

Ledningarna för Centerpartiet och Liberalerna är förstås inte glada för att Moderaterna utsätter dem för ett ultimatum inför öppen ridå. Centern har också förklarat för Kristersson att han inte kan kalla sin tänkta regering för en "alliansregering" om den inte innehåller alla partierna. 

I helgen ska Centerpartiets och Liberalernas ledande organ ta ställning till hur de ska bemöta Ulf Kristerssons agerande.

Centerledningen har förklarat för Moderaterna att man inte utesluter att de interna center-diskussionerna landar i att Centern säger nej till att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Flera ledande centerpartister bekräftar för Ekot att så kan bli fallet.

I så fall kommer moderatledaren knappast att försöka få till en omröstning om sig själv som statsminister. Det skulle bli en förödmjukelse. I stället kommer debatten då att handla om vem som upplöste alliansen. Ett syfte med Kristerssons utspel idag är att försöka lägga den skulden i knät på Centern och Liberalerna.

Samtidigt har Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson redan hunnit deklarera att SD inte kommer att hjälpa Kristersson till makten ens när han tappat Liberalerna och Centern. Anledningen är att Kristersson försäkrat sina borgerliga kollegor att han fortfarande inte avser att förhandla med Sverigedemokraterna. 

Därmed skulle det inte hjälpa om Centern och Liberalerna väljer att hjälpa Ulf Kristersson, han kommer ända att stoppas av riksdagens majoritet. Det gör det faktiskt lite lättare för de liberala partierna att nobba moderaternas förslag. Då är det ju ändå inte de som avgör om det blir en borgerlig statsminister.

Nästa vecka kanske en del moderater, trots allt, ändå kommer att känna det som att himlen fallit ner över partiet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista