Jamal Kashoggi
Demonstranter nära saudiska konsulatet i Istanbul. Foto: Emrah Gurel/TT

Toppchefer hoppar av saudisk investeringshändelse

1:48 min

Journalisten Jamal Khashoggis försvinnande i samband med ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, ser ut att få ekonomiska konsekvenser.

Flera avhopp har skett till en stor investeringskonferens i Saudiarabien om tio dagar till följd av journalistens försvinnande.

Handelssekreterare Masoud Biouki är ansvarig för organisationen Business Swedens verksamhet i Mellanöstern.

– Det är redan några av de internationella talarna som har flaggat för att de inte kommer att delta. Så det är en indikation.

Det är uppgifterna kring den misstänkt mördade journalisten Jamal Khashoggi som enligt nyhetsbyrån Bloomberg ligger bakom flera av avhoppen från vad som kallats Davos in the dessert – Saudiarabiens största investeringshändelse.

Avhopparna är toppchefer och ägare från bland andra Viacom, Uber och Los Angeles Times.

Vidare har den brittiska entreprenören Richard Branson sagt sig avbryta kontakterna med sina saudiska affärspartners med hänvisning till vad som kommit fram – och inte kommit fram - kring försvinnandet.

På frågan om svenska näringslivet med verksamhet på plats på något sätt reagerat på händelseutvecklingen kring Jamal Khashoggi svarar handelssekreterare Masoud Biouki att det inte är något han sett på kort sikt.

– Men det är klart affärer bygger på förtroende, och det är viktigt att näringslivet känner förtroende för den saudiska marknaden.

– Sjunker det förtroendet av olika anledningar så kan det ha en påverkan på investeringsviljan på lång sikt, säger Masoud Biouki.

Ett annat försvinnande men med svensk bäring gäller företagen Preems och Midrocs storägare Mohammed Al- Amoudi som suttit frihetsberövad på okänd plats av saudiska myndigheter sedan snart ett år. Men utan några formella anklagelser. Det säger Preems presschef, Niclas Brantingson. 

– Ja, det vi vet är att han fortsatt sitter internerad i Saudiarabien och att han har kontakt med sin familj. Det är det vi vet och så det har sett ut ett bra tag nu för vår del. Vi har egentligen ingen inblick i hur hans situation egentligen är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista