Nu är den amerikanske pastorn Andrew Brunson fri att lämna Turkiet.
Foto: Emre Tazegul / TT

Pastor Brunson fri att lämna Turkiet

1:26 min

I Turkiet har den amerikanske pastor som anklagas för terrorkopplingar släppts efter en rättegång i dag.
Fallet med den fängslade pastorn har varit kärnan i den diplomatiska krisen mellan Turkiet och USA, och har även stört den turkiska ekonomin

Pastorn Andrew Brunson har bott i Turkiet i mer än 20 år.

Han greps abrupt i oktober 2016 och har sedan dess hållts fängslad eller i husarrest, anklagad för kopplingar till en terrorstämplad kurdisk grupp och Gülenrörelsen som anklagas för kuppförsöket i juli 2016.

Pastorn har hela tiden nekat till anklagelserna och USA har krävt att Turkiet släpper honom. I anslutning till kravet har infördes i augusti sanktioner och särskilda avgifter mot Turkiet.

Det är en av flera anledningar till den turkiska valutans fall de senaste månaderna.

Redan i går kom uppgifter om att Washington och Ankara skulle ha träffat en överenskommelse om pastorns frisläppande, trots att president Erdogan tidigare försäkrat för president Trump att han inte har något inflytande över rättsväsendet.

Vid rättegången i dag ändrade tre nyckelvittnen sina vittnesmål till Brunsons fördel, den nya åklagaren yrkade på ett lägre straff än förväntat och hävde reserestriktionerna.

När domen föll grät pastorn av glädje.

– Jag är en oskyldig man. Jag älskar Jesus, jag älskar Turkiet, sade han strax före domstolens beslut.

Domstolen dömde visserligen pastorn, som drivit en kyrka i Izmir i västra Turkiet, men bara till drygt tre års fängelse. Det straffet anses förverkat och han är därför fri att lämna landet.

I en första kommentar skriver USA:s president Donald Trump på Twitter att hans administration jobbat mycket hårt med fallet.

Fallet med den fängslade pastorn var ett av de största skavsåren i relationen mellan USA och Turkiet men fortfarande finns flera hinder kvar som till exempel Turkiets krav att USA lämnar ut predikanten Fetullah Gülen som ju anklagas ligga bakom kuppförsöket, USA:s stöd till kurdiska grupper i Syrien och turkiskt köp av ett ryskt luftvärnssystem.

Men frisläppandet av pastorn innebär ändå att ett högt hinder rivits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista