Jasmine Elmi, Gunilla Lundgren och Abdikarim Mohamed
Jasmine Elmi, Gunilla Lundgren och Abdikarim Mohamed på Rinkebyskolan.

Alternativa priset håller Rinkebyskolans traditioner vid liv

1:45 min

I dag tillkännagavs vinnaren av det alternativa Nobelpriset i litteratur ut på Stockholms stadsbibliotek. Det betyder att barnen på Rinkebyskolan kan fortsätta en unik och mångårigt tradition – att varje år träffa en Nobelpristagare i litteratur.

Det alternativa priset har uppkommit på initiativ av journalisten Alexandra Pascalidou som menar att det är ett mer folkligt pris. Till exempel så är det bibliotekarier som fått nominera författare till utmärkelsen.

Det är författaren Gunilla Lundgren leder projektet på Rinkebyskolan. Hon är glad för det alternativa priset.   

– Jag tycker att det var ett bra ställningstagande av Akademien att inte dela ut priset i år med tanke på de rådande omständigheterna.

– Jag tycker det Alexandra hittat på är väldigt roligt, det är en slags uppkäftighet, säger hon.

Den Nya Akademiens alternativa Nobelpris tilldelas Maryse Condé från Guadeloupe i Västindien. Condés utmärkelsen betyder alltså att barnen på Rinkebyskolan kan fortsätta en 30 år gammal tradition att varje år träffa Nobelpristagaren i litteratur.

– Jag tycker att det är viktigt och nobelpristagarna själva har sagt att det här är något av det bästa på hela Nobelveckan, säger Gunilla Lundgren.

Inför besöket läser ett antal elever utvalda texter skrivna av vinnaren för att förbereda en presentation. Jasmine Elmi är en av eleverna som fått det prestigefyllda uppdraget.

– Det är ett helt nytt namn för mig och jag tycker det är jätteintressant. Det jag fått berättat om vad hon har skrivit låter väldigt spännande, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".